<
НОВИНИ ДНЯ: Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температуравсі новини дня
Бізнес
Економіка
13.08.2021 1023

Українцям запропонували сезонні тарифи на газ – в чому вигода

Більшість побутових споживачів газу в Україні користуються фіксованим річним тарифом з "літньою" ціною. Проте постачальники підготували альтернативні цінові пропозиції – сезонні. Найпоширеніша сезонна пропозиція – тарифні плани з рівномірної оплатою, тобто можливістю платити за паливо рівномірними частинами щомісяця.

"Загальна сума до оплати в таких тарифних планах визначається відповідно до обсягу газу, який клієнт в середньому споживає протягом опалювального сезону. А далі цю суму людина платить рівномірними частинами щомісяця", – пояснили фахівці порталу ГазПравда.

Ціна теж буде "сезонною"

Постачальники обіцяють однакову вартість кубометра до самого кінця опалювального сезону, тобто до кінця квітня. Таким чином можна уникнути пікового навантаження на сімейний бюджет в холодні зимові місяці, рівномірно розподіливши витрати на інші місяці.

Вартість кубометра в цих пропозиціях ідентична річній базовій. Рекордне подорожчання газу в світі не дозволило запропонувати більш низькі ціни, ніж в річних фіксованих контрактах:

  • державний "Нафтогаз України" запропонував ціну в 7,96 грн за кубометр;
  • регіональні газзбути, що працюють під брендом "Твій газзбут", – 7,99 грн за кубометр.

Нагадаємо, до незвичайного для літа підвищення цін на газ призвели пожвавлення європейської економіки, низькі запаси палива у сховищах, а також російський "Газпром ", який штучно створює дефіцит газу на європейському ринку, обмежуючи обсяги поставок. На думку фахівців, таким чином Росія намагається "вибити" у ЄС вигідні умови запуску газопроводу "Північний потік – 2" в обхід України.

Як відомо, з 1 травня побутових споживачів в Україні перевели на річні тарифи на газ. Газзбути при цьому все одно зобов'язані публікувати прайси щомісяця, адже вони не мають права тільки підвищувати ціну протягом року, а ось знижувати тариф можна.

А прем'єр-міністр України Денис Шмигаль недавно підрахував, що без річного тарифу українці платили б по 13-15 грн за кубометр газу.

Як за останній рік зросла вартість комунальних послуг в Україні, дізнавайтеся з сюжету новин «Сьогодні» каналу «Україна».

Оценка материала:

5.00 / 1
Українцям запропонували сезонні тарифи на газ – в чому вигода 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
13.08.2021 1023
Еще материалы раздела «Економіка»