<
НОВИНИ ДНЯ: "З нашого боку все готово": Зеленський різко звернувся до ЄС  Глава "Нафтогазу" закликав ЄС передати Україні ППО для захисту підземних газосховищ  Україну розігріє до +26: прогноз погоди на 2 травня  Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.08.2021 484

Бурштинова лихоманка закінчилась? Що сталось із "чорними копачами" та чи почала заробляти держава

Вже два роки держава видає спрощені дозволи на видобуток бурштину. Та "по-білому" його досі ніхто не добуває. На Рівненщині копачі купили 32 ділянки, по 10 гектарів кожна. Ціни були від 300 тисяч до 12 з половиною мільйонів гривень. І на тому все. Навіть підійти до легальної ділянки не можуть.

111200_20.08.21

Чому так і хто ж тоді копає камінь тепер, з'ясовувала кореспондентка «Сьогодні» на каналі «Україна».

Білий пісок, бірюзова водичка і палюче сонце – це не курорт, а місце екологічного лиха під Сарнами. Це результати промислового видобутку бурштину. А раніше тут був ліс. Та цього вже ніхто не пам'ятає. Поліцейський Тарас Рудик каже, бурштин копали тут ще з 80-х. Але тотальне беззаконня почалося дев'ять років тому – і поліція була безсила.

"Бо людей була дуже велика кількість, вони могли нас закидати балками, камінням. І до цього часу нікого серйозно не притягнули до відповідальності", – розповідає поліцейський офіцер громади Тарас Рудик.

3,5 гектара лісу більш нема на Рівненщині та Житомирщині – копачі знищили. Бурштинова лихоманка привела сюди заробітчан звідусіль. Місцеві, лишень зачувши про камінь, замовкають. Один чоловік погодився розказати те, про що всі мовчать.

"Лісництво й поліція – це все, що нас прикривало зверху. У нас була "криша" – вони, у них була "криша" своя. Так вони й дерибанили те все, що ми приносили їм за тиждень, місяць, хто як. На той час процентів, мабуть, 30 віддавали "наверх", – розповів чоловік.

Каже, заробіток був від 20 до 500 тисяч доларів щодня. Квиток або ж плата за в’їзд у ліс – 800 доларів. Ще частину грошей копачі віддавали на закупи саджанців і відбудову доріг лісництву.

"Скидалися по тисячі-півтори доларів. І самі загрібали це за собою. Ми по мільйону гривень вивозили за тиждень. Зараз 50 доларів за день. Ну, 200 – максимум", – зізнається чоловік.

Чому бурштинові війни зникли з поля зору

Ціна впала, бо ринок перенасичений каменем. Але те, що "чорні копачі" орудують досі, показують правоохоронці. Дозволи копати держава продала, але закон не допрацювала. Тому й легально поки що ніхто не добуває камінь.

Але у Міндовкілля ані проблеми, ані екологічної катастрофи не бачать впритул. А нелегалів – хай поліція розганяє.

"Я вважаю, що проблема зараз вже настільки на низькому рівні, що це питання – діло техніки, коли вона сама собою відпаде", – упевнений перший заступник міністра довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський.

Може, і відпаде. Як графа "заліснені" з понад 3,5 гектара земель, що нині нагадують марсіанські пейзажі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Бурштинова лихоманка закінчилась? Що сталось із "чорними копачами" та чи почала заробляти держава 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
20.08.2021 484
Еще материалы раздела «Суспільство»