НОВИНИ ДНЯ: 28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областяхвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.08.2021 2645

Оприлюднення імен та адрес боржників за «комуналку» є незаконним – Офіс омбудсмена

Оприлюднення постачальниками житлово-комунальних послуг та балансоутримувачами будинків списків боржників з іменами, адресами, номерами особових рахунків та сумами заборгованості порушує законодавство у сфері захисту персональних даних та тягне за собою адміністративну відповідальність.

630_360_1471272201-1757-foto-bagnetorg_28.08.21

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті уповноваженого Верховної Ради з прав людини, повідомляє Укрінформ.

“Сукупність даних про номери особових рахунків, адреси, суми заборгованості боржників в розумінні Закону України «Про захист персональних даних» є персональними даними, відтак на них поширюються загальні вимоги щодо обробки персональних даних. ...Розміщення у вільному доступі такої інформації є порушенням законодавства у сфері захисту персональних даних та тягне за собою адміністративну відповідальність”, - зазначили в Офісі омбудсмена.

Там наголосили, що отримують надходять численні скарги від громадян щодо розповсюдження постачальниками житлово-комунальних послуг в інтернеті, під’їздах будинків переліків боржників.

“Зауважуємо, що відповідно до статті 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини”, - підкреслили в офісі.

Там також нагадали, що згідно з рішенням Конституційного Суду від 20 січня 2012 № 2-рп/2012 інформація про особисте та сімейне життя особи (персональні дані про неї) є конфіденційною і може бути поширена тільки за їх згодою, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

“Відповідно до статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних, в тому числі їх поширення (розповсюдження, передача), як один з елементів такої обробки, має здійснюватись для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством”, - зазначається у заяві.

Оценка материала:

5.00 / 2
Оприлюднення імен та адрес боржників за «комуналку» є незаконним – Офіс омбудсмена 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
28.08.2021 2645
Еще материалы раздела «Суспільство»