<
НОВИНИ ДНЯ: Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі рокивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.09.2021 620

У Європі почастішають екстремальні посухи - вчені

Вчені з Німеччини і Канади склали прогноз, згідно з яким до кінця 21-го століття очікуються частіші і триваліші посухи в Європі. Нове дослідження, яке опублікувало Frontiers in Water, показує, що з часом європейські посухи стануть суворішими й екстремальнішими.

Про це пише EurekAlert.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), посухи несуть найсерйознішу небезпеку для сільського господарства в усіх частинах світу і щороку від їхніх наслідків страждають близько 55 мільйонів осіб у всьому світі.

Зі зміною клімату літні посухи стали актуальною проблемою в Європі. Дослідники виявили чітку тенденцію до збільшення тривалості й інтенсивності літніх посух і дефіциту опадів до кінця століття при сценарії з високими викидами вуглецю.

За їхніми даними, з 2080 по 2099 рік у Європі збільшиться частотаа й інтенсивність літніх посух і зменшиться кількість зимових посух у кількох регіонах з різним кліматом.

Вчені визначили чотири осередки майбутніх посух: Франція, Альпи, Середземне море і Піренейський півострів.

У Східній Європі й Альпах імовірність сильної та екстремальної посухи в майбутньому близько 20% (сильна) і 40% (екстремальна).

Для Франції моделювання прогнозує збільшення частоти екстремальних засух до 60%, у Середземномор'ї близько 80%, на Піренейському півострові - 96% у липні і 88% у серпні.

"Наше дослідження показує, що неослабні зміни клімату різко збільшують ризик виникнення посух у гарячих точках. Але також очікується, що в деяких регіонах, де посухи на цей час відіграють другорядну роль, їхній ризик у майбутньому буде значним. Ми показуємо, що Альпи варто розглядати як додаткову гарячу точку в майбутньому", - заявила один з авторів дослідження Магдалена Міттермаєр з Мюнхенського університету Людвіга Максиміліана.

За її словами, екстремальних літніх посух можна уникнути шляхом пом'якшення наслідків зміни клімату.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Європі почастішають екстремальні посухи - вчені 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
07.09.2021 620
Еще материалы раздела «Суспільство»