<
НОВИНИ ДНЯ: Байден може зняти свою кандидатуру з виборів: ЗМІ назвали заміну  Суди над Трампом: у чому звинувачують екс-президента та як це впливає на вибори  Фритата з кабачками: рецепт смачного сніданку  Данілов та інші: Росія оголосила у розшук низку колишніх українських топчиновників  Не розслабляйтесь. Птуха попередила, що в Україну йдуть заморозки, і назвала дні, коли температура буде найнижчою  В Україні прогнозують дощі із грозами та шквальний вітер  Контрнаступ: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватисьвсі новини дня
Політика
Україна
13.09.2021 442

Більше 50% українців виступають за впровадження судів присяжних, - опитування

56,4% українців вважають недостатніми зусилля влади щодо судової реформи. При цьому їх не влаштовує і сама судова реформа в тому вигляді, в якому вона проводиться владою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані представленого в УНІАН соціологічного дослідження "Ставлення українців до української судової системи", проведеного "Active-Grou" за підтримки "Future Research Fundation".

Так, лише 26% українців підтримують ідею, що відбором суддів повинні займатися представники громадськості.

Крім того, українці виступають не за реформовану за рецептами грантових структур судову систему, а за повсюдне впровадження в Україні суду присяжних. 64,9% позитивно ставляться до ідеї ввести в Україні суд присяжних. 65,9% опитаних вважають, що присяжні виносять більш справедливі рішення в складних випадках.

У цьому їх підтримують і українські експерти.

"Проблеми української судової системи не вирішити участю міжнародних експертів. Про це свідчить приклад антикорупційних органів, які були створені на іноземні гранти і при іноземній участі ... Довіра до недосконалої української судової системи зараз в 1,5 рази вище, ніж до новоствореним антикорупційним структурам", - зазначив під час презентації результатів дослідження експерт Віктор Скаршевський.

На його думку, причина цього - неефективність і нездатність нових антикорупційних органів виправдати ті бюджетні гроші, які на них витрачаються. Експерт зазначає, що немає причин очікувати, що реформована за західними лекалами судова система буде більш ефективна.

У цьому питанні потрібно покладатися тільки на себе, відзначають соціологи.

"Є запит громадян на пряму участь, в тому числі в тому, як формуються суди і як формуються правоохоронні органи", - розповів під час презентації дослідження засновник компанії "Active-Group" Андрій Єременко, зазначивши, що бажання українців брати питання встановлення справедливості в свої руки поширюється навіть на можливі прямі вибори шерифів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Більше 50% українців виступають за впровадження судів присяжних, - опитування 5.00 5 1
Політика / Україна
13.09.2021 442
Еще материалы раздела «Україна»