<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Політика
Україна
14.09.2021 941

Росія гальмує обмін полоненими – коли заручники зможуть повернутися додому

В тюрмах окупованої частини Луганщини та Донеччини перебувають 296 українців. Понад сотня полонених українців поневіряється у в'язницях Росії та Криму.

613e1aedc7afc_14.09.21

В ОПУ прогнозують, що наступний обмін полоненими може відбутись після саміту "Нормандської четвірки". А в офісі омбудсмена переконані: що більше заявлятимуть про наших бранців, то вища буде ймовірність обміну. Про це повідомляють новини «Сьогодні» на каналі «Україна».

Українських в'язнів тримають роками в спецкамерах у нелюдських умовах. Тільки в тюрмах окупованої частини Луганщини та Донеччини перебувають 296 українців. 258 людей зникли безвісти, а ще більш ніж сотня фактично полонених поневіряється у в'язницях Росії та Криму.

Що відбувається з полоненими

Лише на минулих вихідних відбулися нові затримання на окупованому півострові. Кримських татар заарештували біля будівлі так званого представництва ФСБ Росії в Сімферополі. Пів сотні людей просто прийшли дізнатися, де їхні рідні, яких напередодні забрали під час незаконних обшуків.

Також окупанти ввірвалися до будинків п'яти кримських татар. І це типова картина для незаконно анексованого Криму: окупаційна влада мало не щотижня застосовує репресії. Доля кожного з затриманих та засуджених окупантами кримських татар – у центрі уваги Офісу омбудсмена.

"У нас є інформація про кожного в’язня , про його родину, про адвокатів. Всі телефони, ми повністю на контактах, ми повністю співпрацюємо з ними. Як тільки нам надають інформацію, що когось посадили в ШІЗО, як наприклад Лемітова Тимура, то відразу ми реагуємо на це", – сказала Людмила Денісова.

Російські окупанти не допускають до затриманих українських дипломатів. І це одна з головних проблем, адже про здоров"я та моральний стан багатьох заручників не відомо. Як це було і 2018-го, коли режисер Олег Сенцов був у російському таборі.

Кремль гальмує обмін полоненими

Кремль навмисно зволікає. Едем Бекіров і сам ще недавно був заручником Кремля. Для визволення українців бачить єдиний шлях.

"Тільки рішучі санкції – не просто арешт рахунків чиновників, тут має бути конкретика. Саме Росію затиснути. Від'єднання банківської системи. Тільки тоді Росія може піти на обмін", – говорить він.

Не все залежить від України, каже керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Формула "обмін всіх на всіх" росіян не приваблює. Вони хочуть спочатку вибори на окупованих територіях, а потім обмін полоненими та передача кордону під контроль України. Такі умови нашу державу не влаштовують. І про це не раз заявляла омбудсмен Людмила Денісова.

"Це будуть вибори під дулом автоматів, і кого вони там навибирають, легко собі уявити. Тих самих, хто керує "ДНР", "ЛНР", тих, хто воює проти нас, і це буде створення фактично анклаву в Україні, який буде антиукраїнськи настроєний", – каже Захаров.

Денісова вже звернулася до верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, щоб вплинули на Росію. Також фона звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової, закликавши Росію припинити репресії на окупованому півострові.

Обмін полоненими

Із середини 2020 року Росія продовжує блокувати обмін полоненими, висуваючи щоразу нові умови.

  • Останній обмін відбувся 16 квітня 2020 року. Тоді Україна домовилася про звільнення 2 військових, 1 поліцейського і 17 цивільних осіб. До бойовиків повернулися 14 осіб.
  • 29 грудня 2019 року до України вдалося повернути 76 громадян. Наша сторона передала незаконним формуванням 124 утримуваних.

Як повідомляли раніше новини "Сьогодні", уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що бойовики не тільки не погоджуються на обмін, а й не дають заручникам спілкуватися з рідними.

Оценка материала:

5.00 / 1
Росія гальмує обмін полоненими – коли заручники зможуть повернутися додому 5.00 5 1
Політика / Україна
14.09.2021 941
Еще материалы раздела «Україна»