<
НОВИНИ ДНЯ: Запечений сир "Камамбер" з багетом: рецепт для гарної вечері  В Україні прогнозують дощі із грозами та шквальний вітер  В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну  Контрнаступ: які проблеми мають вирішити ЗСУ, щоб підготуватись  7 травня в Україні почне холоднішати: де знизиться температура  Сікорський: Путін може закінчити війну за п'ять хвилин  "Любимо всіх": Епіфаній розповів, чи благословлятиме одностатеві паривсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.09.2021 715

Полтавщина перейшла на електронні лікарняні

На електронні лікарняні першими в Україні перейшли на Полтавщині. Листки непрацездатності більше не треба вичікувати в чергах під кабінетом.

elik_14.09.21

Як це працює - розповіли у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Мешканцям Полтави не треба витрачати час і бігати кабінетами, щоб отримати лікарняний. Всі медичні заклади регіону, які видають листки непрацездатності, працюють онлайн із серпня. Пацієнту лише треба прийти до сімейного лікаря.

«Треба, щоб мій номер телефону співпадав із декларацією в комп’ютері для того, щоб мені прийшла СМС-ка, і відкриється лікарняний лист», - розповіла пацієнтка Марина Адамова.

Лікар заповнює висновок про непрацездатність. Далі в пенсійному фонді створюється лікарняний - так працює його електронна версія. А ось паперових варіантів трохи таки залишилось: для вагітних, виписаних зі стаціонарів, і тих, хто має ВІЛ та психічні хвороби.

«Тому, що тяжкохворі, такі, як онкохворі або з іншою тяжкою патологією в подальшому будуть направлені на медико-соціальну експертну комісію, які ще не приєдналися до нашої електронної системи і вони не побачать, що люди на лікарняному», – пояснила заступниця директора Центру медико-санітарної допомоги Аліна Деревеня.

Перехідний період, який по всій Україні подовжили до 1 жовтня, потрібен підприємствам. Електронний лікарняний, кажуть фахівці, виведе з тіні половину працівників. Особливо на малих підприємствах.

«Навіть, якщо роботодавець не хоче його оплачувати, він повинен це зробити тому, що він уже з’явився у нього на порталі Пенсійного фонду в той день, коли працівник вперше звернувся до лікаря з тимчасовою непрацездатністю», - зазначив бухгалтер Антон Янко.

В такий спосіб чиновники сподіваються зменшити корупцію, спростити страхові виплати та зекономити бюджетні кошти.

Оценка материала:

5.00 / 1
Полтавщина перейшла на електронні лікарняні 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
14.09.2021 715
Еще материалы раздела «Суспільство»