<
НОВИНИ ДНЯ: В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°всі новини дня
Бізнес
Економіка
15.09.2021 498

У КМ розповіли, чим загрожує зростання цін на газ

Україна втратить близько 0,2% ВВП через рекордне зростання цін на газ в Європі.

Таку оцінку дали в Мінекономіки, пише РБК-Україна в середу, 15 вересня.

"Безпосередній вплив на споживчу інфляцію від можливого подальшого підвищення ціни на газ для потреб населення додатково оцінюється в межах 0,5 п.п., від подорожчання гарячої води і опалення ще додатково 0,3 п.п. Можливий негативний вплив на ВВП не перевищить 0,2 п.п.", - йдеться у відповіді міністерства.

У Мінекономіки вважають, що значне зростання ціни на імпортований газ надасть лаговий вплив на економіку України в наступних періодах. Але вплив не буде пропорційним сильному зростанню ціни.

"По-перше, Україна, як і будь-яка країна, має так звані "вбудовані амортизатори" для пом'якшення впливу цінових шоків. Для шоку ринку газу це рівень запасів, сформований при більш низькій ціні. Використовуючи цей елемент, країна може "згладити" вплив тимчасового шоку ціни", - пояснили у відомстві.

При цьому в Кабміні додали, що зараз у світі дорожчає не тільки газ, а й інші товари і послуги.

Крім того, в Мінекономіки нагадали, що Україна й раніше стикалася з високими цінами на газ. Так, востаннє максимальна ціна імпортованого газу спостерігалася в 2018 році - 300,5 млн доларів за тис. кубометрів і в 2012 році - 424,5 доларів за тис. кубометрів.

"Отже, наявність достатніх запасів, сформованих при більш низькій ціні, сприятлива кон'юнктура на зовнішніх ринках іншої продукції, реалізація українськими товаровиробниками комплексу дій, спрямованих на впровадження енергозберігаючих технологій для економії або заміни в собівартості продукції газової складової, дозволить пом'якшити вплив тимчасового шоку ціни на газ і без значних втрат адаптуватися до нового рівня витрат", - резюмували в Мінекономіки.

Оценка материала:

5.00 / 1
У КМ розповіли, чим загрожує зростання цін на газ 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
15.09.2021 498
Еще материалы раздела «Економіка»