НОВИНИ ДНЯ: Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленськоговсі новини дня
Політика
Україна
16.09.2021 682

ЗСУ прийняли на озброєння модернізовані «Гради»

Модернізована реактивна система залпового вогню БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1") прийнята на озброєння українського війська.

1631722811-809_16.09.21

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Укроборонпрому.

“Модернізована реактивна система залпового вогню БМ-21У "Град" (ДКР "Верба/1") розробки Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова (ХКБМ), що входить до складу Укроборонпрому, прийнята на озброєння Збройних сил України”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цифрові системи “Верби” дозволяють екіпажу керувати вогнем, вести прицілювання та навіть перезаряджання в автоматичному режимі. Боєкомплект цієї РСЗВ складається з 40-ка 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Натомість перезарядка повного пакета займає лише 5 хвилин.

Використання цифрових систем управління вогнем дозволило у рази скоротити час для відкриття вогню, а завдяки новій системі стабілізації платформи вдалось значно підвищити точність. Окрім того, на “Вербу” встановлені сучасні системи цифрового зв’язку для захищеної передачі інформації. У поєднанні з високопрохідним шасі від “КрАЗ” це забезпечує високу бойову ефективність та мобільність “Верби” на полі бою.

“Верба” розроблена на базі бойової частини БМ-21 “Град”, однак пускова установка отримала низку вдосконалень, зокрема, системи навігації, зв'язку, вирівнювання і стабілізації платформи.

“Ми втілили унікальні технічні рішення, які дозволили перевершити “Гради”. Так, час на підготовку залпу вдалося скоротити у 5 разів завдяки мінімізації втручання людини в роботу бойової машини. Якщо боєкомплект “Граду” перезаряджали вручну декілька військовослужбовців – вага одного снаряда в середньому становить понад 60 кг, – то “Верба” є повністю автоматизованою. Це значно підвищує ефективність виконання бойового завдання”, – відзначив директор Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Яков Мормило.

Крім того, в Укроборонпромі інформують, що на озброєння українського війська прийнято також радіолокаційну станцію 80К6КС1 («Фенікс») виробництва КП «НВК «Іскра».

Станція, що створена для бойового застосування у складі дивізіонів зенітних ракетних військ протиповітряної оборони, виявляє та супроводжує повітряні цілі, а також вимірює їхні координати та швидкість. Ця техніка є продовженням лінійки радарів типу 79К6 і 80К6 та здатна ефективно діяти у складі зенітних ракетних комплексів, які є на озброєнні ЗСУ та низки іноземних армій.

Розробка має низку унікальних характеристик: побудова передавального пристрою на сучасних твердотільних модулях, використання технологій цифрових антенних решіток, новітня елементна база спеціальних обчислювачів радіолокаційних сигналів, які працюють за високоефективними алгоритмами, створеними фахівцями «Іскри».

РЛС має високу мобільність завдяки розташуванню всього апаратного комплексу на одній транспортній платформі вітчизняного виробництва. Це дає змогу розгортати та згортати станцію за декілька хвилин.

Раніше радіолокаційна станція успішно пройшла державні випробування, під час яких підтвердила заявлені тактико-технічні характеристики.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЗСУ прийняли на озброєння модернізовані «Гради» 5.00 5 1
Політика / Україна
16.09.2021 682
Еще материалы раздела «Україна»