<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Світ
17.09.2021 5931

У Саудівській Аравії знайшли скульптури верблюдів, старші за Стоунхендж і піраміди

Вчені дійшли висновку, що виявлені 2018 року велетенські зображення верблюдів, витесані в скелях у Саудівській Аравії, відносяться до кам’яного віку.

630_360_1631817396-405_17.09.21

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Live Science.

Раніше вважалося, що зображенням близько 2000 років. Такий висновок був зроблений частково тому, що вони схожі на скельні рельєфи, знайдені у кам’яному місті Петра в Йорданії.

Але за даними останнього дослідження, вік цих зображень становить 7-8 тисяч років, що робить їх найдавнішими відомими науці скульптурами тварин. Ці об’єкти набагато старіші за Стоунхендж (4,5-5 тис. років) та піраміди Гізи (4,5 тис. років).

Взагалі, датування кам'яних статуй - дуже складне завдання. На відміну від наскального живопису, вони не містять органічних залишків, вік яких досить просто визначити.

Дослідники з Університету короля Сауда, німецького Інституту імені Макса Планка і Національного центру наукових досліджень Франції використовували цілий набір методів: аналіз слідів інструментів, моделювання процесів вивітрювання і ерозії, і т.д.

Крім того, археологи провели розкопки поблизу пам'ятника і виявили кам'яні знаряддя праці і кістки тварин, які вдалося датувати радіовуглецевим методом.

«Тепер ми можемо зв'язати "Стоянку верблюдів" із доісторичним періодом, коли скотарське населення Північної Аравії створювало наскальні малюнки і будувало великі кам'яні споруди, так звані мустатили. Таким чином, "Стоянка верблюдів" є частиною більш широкої схеми взаємодії груп людей, які збиралися разом в символічних місцях, щоб створювати пам'ятники», - зазначають дослідники.

Ці скульптури розташовані на висоті, так що древнім майстрам доводилося споруджувати риштування. Тому експерти впевнені, що над Стоянкою верблюдів працювали великі колективи.

На думку фахівців з різьблення по каменю, для створення кожної скульптури потрібно було приблизно 15 днів.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Саудівській Аравії знайшли скульптури верблюдів, старші за Стоунхендж і піраміди 5.00 5 1
Політика / Світ
17.09.2021 5931
Еще материалы раздела «Світ»