<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.09.2021 744

Християни східного обряду святкують Різдво Богородиці

Християни східного обряду 21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці - одне із 12 найважливіших свят церковного року, яке в народі називали другою Пречистою, або “осениною”.

630_360_1522650079-4642_21.09.21

Про це повідомляє Укрінформ.

Як відомо, перша Пречиста – це Успіння Богородиці (28 серпня), а третя Пречиста – так звана “зимова” – Введення у храм Пресвятої Діви (4 грудня).

Зазвичай на другу Пречисту було заведено просити Богородицю про сприяння бездітним жінкам у народженні дитини. У давнину цей день так і називався – святом Рожаниці – і був жіночим родинним і родильним святом. У деяких регіонах України його ще називали “бабським святом”.

Водночас із другою Пречистою пов’язаний останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між першою і другою Пречистими приворотні трави мали особливу силу.

У давнину з цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки вуликів на зиму, а власники овець удруге завершували їх стрижку.

Під цю пору помітно погіршується погода, дні стають похмурими, зазвичай дощить, тому й говорять: “Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає”.

Оценка материала:

5.00 / 1
Християни східного обряду святкують Різдво Богородиці 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
21.09.2021 744
Еще материалы раздела «Суспільство»