НОВИНИ ДНЯ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Українівсі новини дня
Політика
Україна
23.09.2021 488

ВР прийняла закон про олігархів у другому читанні

Верховна Рада на пленарному засіданні в четвер, 23 вересня, прийняла в другому читанні закон про олігархів. За відповідний законопроект №5599 президента Володимира Зеленського проголосували 275 нардепів.

Згідно з документом, олігархом вважається той, хто:

  • бере участь у політичному житті;

  • має значний вплив на ЗМІ;

  • є кінцевим бенефіціарним власником монополії, підтверджена вартість активів особи, що перевищує 2 млрд 270 млн.

Рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету. Всіх олігархів будуть вносити в публічний реєстр.

У разі потрапляння в нього громадянам забороняється: робити внески партіям, бути бенефіціаром або контролером ЗМІ, купувати об'єкти великої приватизації.

Службовці або чиновники зобов'язані подавати "декларацію про контакти" в разі зустрічі з олігархом.

Закон набирає чинності наступного дня після його опублікування і вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Закон втрачає силу через 10 років з дня введення його в дію.

Перед голосуванням за закон про олігархів Рада не проголосувала за відсторонення першого заступника голови парламенту Руслана Стефанчука від ведення пленарного засідання на вимогу опозиційних фракцій. Таку пропозицію підтримали всього 61 народний депутат (для прийняття позитивного рішення необхідно, мінімум, 226 голосів "за").

Заява від фракцій Європейська солідарність, Голос і Батьківщина надійшла після того, як народні депутати проголосували за розгляд законопроекту про деолігархізацію (№5599) за спеціальною процедурою, яка не дає можливість народним депутатам поставити на обговорення всі поправки до документа.

Оценка материала:

5.00 / 1
ВР прийняла закон про олігархів у другому читанні 5.00 5 1
Політика / Україна
23.09.2021 488
Еще материалы раздела «Україна»