<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  Ми до кінця не розуміємо, що відбувається в Кремлі - РНБО  Мобілізація по-новому: чи створять "спецназ" для пошуку ухилянтів  Котлети з грибів — що може бути смачніше: рецепт від шеф-кухаря  Коли в Україні День матері 2024 року: історія та суть свята  Норвегія виділить мільярди на протиповітряну оборону України, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.09.2021 669

54% українців - проти компромісів з ОРДЛО, 43% вірять у повернення Криму

Майже 81% українців вважає, що на території Донецької та Луганської областей триває збройний конфлікт із Росією, і 54% упевнені, що Україна не має йти на жодні компроміси заради завершення конфлікту.

630_360_1632404210-671_24.09.21

Про це свідчать результати презентованих у четвер в Офісі Президента результатів загальнонаціонального соціологічного дослідження "Влада, суспільство, медіа: хто, на думку українців, може впоратися зі збройним конфліктом?", передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з дослідженням, 80,7% респондентів на питання: "Чи вважаєте ви, що на території України триває збройний конфлікт з Росією?", відповіли "так", 14,5% респондентів - "ні".

При цьому на питання: "Де, на вашу думку, відбувається цей збройний конфлікт?", 51,5% опитаних відповіли - на території Донецької та Луганської областей, а 44,4% - додали до цих областей ще й Крим.

Крім того, 72,3% респондентів погодилися з твердженням, що окупація Криму та конфлікт в ОРДЛО є частинами одного збройного конфлікту, а 5,4% - не погодилися з цим.

67,2% українців вважають, що завершення збройного конфлікту в ОРДЛО залежить від Росії, 35,6% - від України, 16,8% - від США, 14% - від Європи. Одночасно 64,5% респондентів упевнені, що припинення окупації Криму залежить від Росії, 30,9% - від України, 14% - від США і 11,7% - від Європи.

Крім того, 54% опитаних вважають, що Україна не має іти на жодні компроміси заради завершення конфлікту в ОРДЛО, 13% вважають, що території ОРДЛО необхідно надати автономію в складі України.

При цьому вважають можливим повернення ОРДЛО під контроль України понад 51% респондентів, а повернення Криму під контроль України - понад 43% опитаних.

Представник Президента в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич також вважає, що громадяни України в усіх регіонах чітко усвідомлюють, що у Криму і на сході країни відбувається міжнародний збройний конфлікт, спричинений агресією Російської Федерації.

«Для нас важливо, що українці в усіх регіонах чітко усвідомлюють, що ми маємо єдиний міжнародний збройний конфлікт у Криму й на Донбасі, який спричинений збройною агресією РФ», - сказав Кориневич.

За його словами, результати дослідження важливі для робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та в контексті напрацювання моделі Національної концепції перехідного правосуддя.

«Ми бачимо, що значна частина українців оптимістична щодо повернення контролю над тимчасово окупованими територіями. Це дає нам імпульс працювати далі й так само з оптимізмом дивитися на нові майданчики та нові ініціативи, які запроваджуються Україною, зокрема ініціативу «Кримська платформа», – наголосив Кориневич.

Дослідження проводив у березні-квітні 2021 року Харківський інститут соціальних досліджень на замовлення Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, Центру прав людини ZMINA та за підтримки ПРООН. Опитування було здійснене в усіх регіонах України та охопило 10 тисяч респондентів, з них 45,2% - чоловіків, 54,8% - жінок.

Оценка материала:

5.00 / 1
54% українців - проти компромісів з ОРДЛО, 43% вірять у повернення Криму 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
24.09.2021 669
Еще материалы раздела «Суспільство»