<
НОВИНИ ДНЯ: Візити Путіна до союзників лише погіршують його становище: Піонтковський пояснив причину  Аномальний дефіцит кадрів: в Україні у трьох галузях злетіли зарплати  Аномальна спека і штормове попередження: якою буде погода в Україні 1 липня  Голова СБУ пообіцяв "сюрпризи" для новітніх російських систем ППО у Криму  Дебати майже не вплинули на рівень підтримки Байдена та Трампа, - опитування  Припинити російські бомбардування КАБами можна одним ударом: що для цього потрібно — Forbes  Україну накриє нестерпна спека: коли очікувати високої температури повітря всі новини дня
Політика
Україна
01.10.2021 512

У Міноборони спростували фейки з РФ, що «вистрілюють» перед початком призовної кампанії

Фейки щодо строкової служби в ЗСУ регулярно поширюють в інтернеті громадяни, які піддались російським вкидам, а «призовна армія» - це одна з основних мішеней інформаційних атак РФ ще з 90-х років.

630_360_1579615071-125_01.10.21

Як передає Укрінформ, про неправдиву інформацію щодо армії застерегла у Фейсбуці заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«Ставимо крапку ще на одному фейку, через який безпідставно звинуватили військкомат Солом’янського району Києва (зараз це вже територіальні центри комплектування та соціальної підтримки). Ми цей фейк про "автобіографію призовника" вже перевіряли, і я його спростовувала кількома днями раніше. Втім, його поширення продовжилось уже з вимогами "навести лад у військкоматах" - тобто інформаційна операція ворога досягла мети», - зазначила заступник міністра.

За її словами, подібні фейки поширюються регулярно перед початком призовної кампанії, та їх можна систематизувати.

«Ми вже навіть ці фейки-"зради" систематизували у групи, їх три: 1) юнаків призовного віку виловлюють і силою доставляють у військкомати; 2) військкомати ставлять на облік особу з інвалідністю; 3) військкомат роздає для заповнення автобіографію з таким питанням.....(якась маячня)», - повідомила Маляр, додавши, що згадані теми почергово розкручувались у 2014, 2015, 2018 роках та цьогоріч.

Заступниця міністра відзначила, що проблема фейків полягає в тому, що призовна армія - це одна з основних мішеней інформаційних атак РФ ще з 90-х років. «Саме тоді вже фіксували ці кампанії - особисто я вивчала і узагальнювала методику цих дискредитаційних кампаній, які реалізовують руками наших небайдужих громадян. Вони всі організовані за одною схемою і вистрілюють під призовні кампанії. Їхня мета - аби якомога менше людей мали бажання служити в армії», - наголосила Маляр.

За її словами, основна цільова аудиторія таких кампаній - батьки призовників. Тож і розганяють ці фейки найчастіше батьки призовників, які стали жертвою дезінформації, яких використали "втемну" або свідомо.

Маляр нагадала, що порядок проведення приписки та взяття на облік регламентується Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" та Постановою КМУ №352 від 2002 (в редакції ПКМУ №100 від 2021). Зокрема, в додатку №7 згаданої постанови є перелік документів особової картки призовника.

«Там, УВАГА! немає автобіографії», - наголосила Маляр.

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня уряд ухвалив розпорядження, згідно з яким затвердив чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу у жовтні-грудні 2021 року. Так, до війська планується відправити 13 575 осіб.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Міноборони спростували фейки з РФ, що «вистрілюють» перед початком призовної кампанії 5.00 5 1
Політика / Україна
01.10.2021 512
Еще материалы раздела «Україна»