<
НОВИНИ ДНЯ: Традиції та прикмети на Великдень 2024: що можна і не можна робити  В Україні 30 квiтня вдень до 25° тепла, без опадів  Вступ до військових закладів освіти у 2024 році: умови та терміни  "Швидка" глазур на паску від Ектора з "МастерШеф". Готується усього з двох інгредієнтів  Частина України заллє дощами на Великдень: прогноз погоди на тиждень  Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву  Як Україна буде захищати F-16 на аеродромах: відповідь Повітряних силвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.10.2021 744

У «Головній темі» з’ясували, чи може куріння бути безпечнішим

Тренд цієї осені – електронна сигарета-інгалятор. Виробники дивогаджету обіцяють, що курити його не тільки не шкідливо, а й корисно, бо замість нікотину пристрій містить вітаміни та мінерали. У програмі «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна» провели медичний експеримент та визначили, як на організм впливають модні гаджети для куріння у порівнянні зі звичайними сигаретами та самокрутками.

Учасникам експерименту було заборонено курити дві години до обстеження. На початку медики виміряли діаметр судин, їхню еластичність та швидкість кровотоку. А також, перевірили артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень та сатурацію. Коли всі показники зафіксовано – учасники експерименту вирушили курити, як вони це роблять зазвичай.

«У людей, які використовували звичайні цигарки, самокрутки, електронні засоби нагрівання тютюну та вейпи – зменшувався діаметр сонної артерії, збільшувалась швидкість кровотоку і зменшувалась резистентність судин. Це було наслідком підвищення артеріального тиску, збільшувалась частота серцевих скорочень, зменшувалась сатурація», – зазначила кардіолог Лариса Голюк.

Під час повторного обстеження, після куріння, у всіх добровольців у відсотковому відношенні показники погіршились однаково! Лікарка такі показники пояснює тим, що температура згоряння у всіх пристроях однаково зависока для організму. У сигаретах та самокрутках - 650 градусів за цельсієм, у системах з нагріву тютюну - 350, у вейпах - 300. Температура людини 36,6 градусів, тому 650 – це занадто високий показник! При вдиханні настільки гарячої пари відбувається травмування слизової оболонки, бронхо-легеневої системи, йде навантаження на серце та судини.

За словами лікаря, не можна стверджувати, що електронні засоби мають менш згубний вплив на здоров’я, ніж звичайні цигарки. В експерименті брали участь молоді люди, які не мають хронічних недуг, але якщо вони продовжуватимуть курити – отримають ризики серцево-судинних захворювань. Адже щоразу під час куріння чи то електронних, чи то звичайних сигарет артеріальний тиск миттєво підвищується.

Крім того, під час експертизи лаборанти встановили, що у складі рідини, якою заправлений безнікотиновий інгалятор, і  у його випарах міститься формальдегід!

«Всесвітньою організацією охорони здоров’я ця речовина вважається небезпечною. Проводилися досліди на щурах, і було виявлено, що формальдегід навіть у невеликих дозах призводить до онкозахворювання - раку носа, тому що потрапляє з випарами на слизову», – пояснила кардіолог Лариса Голюк.

Дивіться програму «Головна тема. Перезавантаження» у суботу о 20:00 на каналі «Україна»!

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Головній темі» з’ясували, чи може куріння бути безпечнішим 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
04.10.2021 744
Еще материалы раздела «Суспільство»