НОВИНИ ДНЯ: Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до Українивсі новини дня
Політика
Світ
11.10.2021 721

«Батько» пакистанської ядерної програми помер від COVID-19

Доктор Абдул Кадір Хан, якого вважають "батьком" ядерної програми Пакистану, помер у віці 85 років після госпіталізації з діагнозом COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Голова уряду Імран Хан заявив, що Пакистан втратив "національну ікону".

"Його любила нація за критичний внесок у перетворення нас на державу з ядерною зброєю. Це гарантувало нам безпеку від агресії набагато більшого ядерного сусіда", - написав він у Твіттері.

Хан був визнаний національним героєм у Пакистані. Науковець відіграв важливу роль у створенні першої пакистанської ядерної установки у Кахуті поблизу Ісламабада. До 1998 року у країні були проведені перші випробування ядерної зброї.

2004 року Хана заарештували, звинувативши у переданні секретних технологій іншим державам, зокрема Північній Кореї, Лівії та Ірану. Під час виступу на державному телебаченні Хан зізнався у своїй діяльності з розповсюдження зброї масового знищення. Згодом його помилував президент Первез Мушарраф.

У грудні 2006 року Комісія зі зброї масового знищення (WMDC) постановила, що Хан не міг діяти «без відома уряду Пакистану». У 2008 році Хан звинуватив у схемі розповсюдження самого Мушаррафа.

Оценка материала:

5.00 / 1
«Батько» пакистанської ядерної програми помер від COVID-19 5.00 5 1
Політика / Світ
11.10.2021 721
Еще материалы раздела «Світ»