НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Бізнес
Економіка
11.10.2021 673

Газ у підземних сховищах дорожчає - стартова ціна на біржі перевищила 40 гривень за кубометр

Минулого тижня середня стартова ціна природного газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) знову зростала, ресурс у підземних сховищах газу (ПСГ) станом на 8 жовтня здорожчав до 40,1 тис. грн за 1 тис. кубометрів.

630_360_1613068497-477_11.10.21

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу УЕБ.

«Загалом станом на п’ятницю середні стартові ціни всіх ресурсів були вищими за аналогічний показник понеділка. Найбільше зростання стартової ціни було зафіксоване на ресурс ПСГ, станом на 8 жовтня середня стартова ціна на продаж складала 40 092 грн, що на 8% більше за ціну 4 жовтня», - йдеться в повідомленні.

На Українській енергетичній біржі торгували ресурсом жовтня, листопада та грудня. Загалом, минулого тижня заявки на купівлю та продаж природного газу формували 8 компаній, серед них – «Нафтогаз Трейдинг», «Крафт Енерджі», «Укренергоекспорт».

Найвищі стартові ціни були зафіксовані у середу, 6 жовтня: 47,5 тис. грн за ресурс жовтня, 46,9 тис. грн за ресурс листопада, майже 50 тис. грн за ресурс грудня та 42,9 тис. грн за ресурс у ПСГ.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники формували заявки в усіх сегментах, в ГТС та ПСГ. Загалом протягом тижня реалізовано 164 тис. кубометрів на внутрішньодобовому ринку в ПСГ, де остання котирувальна ціна становила 44 тис. грн за 1 тис. кубометрів.

На європейських хабах ціна газу продемонструвала тенденцію до зростання в середині тижня і до спаду наприкінці. Найнижчі котирування спостерігались на хабі TTF: 92,77 євро/МВт-год станом на 8 жовтня. На інших хабах спотова ціна була вищою - до 100,88 євро/МВт-год на TGE/POLPX.

Як повідомлялося, через подорожчання газу деякі виробники електроенергії, які працюють із цим видом палива, змушені були припинити роботу. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, через це Україна втратила 3 тис. МВт встановленої потужності.

Оценка материала:

5.00 / 1
Газ у підземних сховищах дорожчає - стартова ціна на біржі перевищила 40 гривень за кубометр 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
11.10.2021 673
Еще материалы раздела «Економіка»