НОВИНИ ДНЯ: Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°всі новини дня
Політика
Україна
12.10.2021 446

Прикордонників тисячу разів намагалися підкупити - ДПСУ

В Україні з початку 2021 року задокументовано 1 тисячу спроб підкупу прикордонників. Загальна сума запропонованих їм коштів склала 1,5 млн гривень у національній та іноземній валюті.

Про це повідомляє Держприкордонслужба у вівторок, 12 жовтня.

Зазначається, що цей показник в порівнянні з торішнім зріс більш ніж на 60%. Протягом дев'яти місяців минулого року було зафіксовано 380 спроб підкупити прикордонників, сума запропонованих хабарів тоді склала 800 тисяч гривень.

Найчастіше цьогоріч, а це близько 500 випадків, хабародавці пропонували неправомірну вигоду за безперешкодний перетин державного кордону без встановлення додатка Вдома або без проходження самоізоляції, - йдеться в повідомленні.

Також зафіксовано понад 200 спроб пропозиції співробітникам Держприкордонслужби хабарів за пропуск через кордон без негативного ПЛР-тесту або страхового медичного сертифіката, який покриває витрати, пов'язані з лікуванням COVID-19. В основному такі правопорушення траплялися в пунктах пропуску на кордоні з країнами ЄС та Білоруссю.

Інші випадки спроб підкупу прикордонників протягом 9 місяців 2021 були пов'язані з пропозицією "переглянути" рішення співробітників Держприкордонслужби про відмову у в'їзді в Україну. Такі випадки були зазвичай в пунктах пропуску Бориспіль, Одеса-авіа.

Наприклад, громадянин РФ пропонував прикордоннику 1000 доларів за скасування рішення про відмову у в'їзді в Україну йому і його братові в аеропорту Бориспіль.

Також майже щодня фіксуються пропозиції неправомірної вигоди прикордонникам в КПВВ на лінії розмежування і на адмінкордоні з Кримом.

Наприклад, в контрольному пункті в'їзду/виїзду Новотроїцьке українець 1996 року народження, прямуючи на тимчасово окуповану територію, запропонував прикордоннику хабар у розмірі 1900 доларів за його безперешкодний пропуск через лінію розмежування з великою сумою грошей.

У результаті досудових розслідувань, проведених за повідомленнями внутрішньої безпеки Державної прикордонної служби, переважно за отримання і дачу хабарів, судами притягнуто до відповідальності 40 осіб. Обвинувальні вироки отримали 21 прикордонник і 19 цивільних осіб.

Оценка материала:

5.00 / 1
Прикордонників тисячу разів намагалися підкупити - ДПСУ 5.00 5 1
Політика / Україна
12.10.2021 446
Еще материалы раздела «Україна»