НОВИНИ ДНЯ: Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Timesвсі новини дня
Політика
Світ
21.10.2021 839

НАТО не планує розгортати системи озброєння в космосі – Столтенберг

Північноатлантичний Альянс вважає космос дуже важливим простором для забезпечення власної діяльності, але на має наміру розміщувати у космосі системи озброєння для стримування новітніх ракетних загроз.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції напередодні зустрічі міністрів оборони країн-союзниць, що відбудеться 21-22 жовтня, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«НАТО інвестує, адаптує та розвиває сучасні спроможності, щоб бути готовими до відповіді, до захисту й оборони проти будь-яких загроз, включаючи сучасні ракетні системи. Ми робимо це багатьма різними шляхами. Ми також нарощуємо нашу активність у космосі, тому що він є надзвичайно важливим для наших комунікацій, для ракетного попередження, для спостереження тощо. Але НАТО не має жодних планів з розгортання будь-якої зброї у космосі. Це не є частиною наших космічних зусиль. Я не можу говорити від імені всіх союзників по НАТО, але НАТО не має таких планів», - заявив Столтенберг.

Він зауважив, що союзники по Альянсу докладають зусиль для того, щоб бути на вістрі технологічного прогресу. Зокрема, за його словами, вже цього тижня Альянс започаткує так званий інноваційний фонд НАТО.

«Я очікую, що цей багатонаціональний фонд буде здатним інвестувати 1 мільярд євро. Фонд буде підтримувати розвиток подвійних, новітніх та руйнівних технологій у ключових сферах, що стосуються безпеки Альянсу», - сказав генсек НАТО.

Він нагадав, що під час Брюссельського саміту у червні поточного року лідери НАТО погодилися заснувати так званий «Прискорювач оборонних інновацій», спільний інструмент, який матиме два центри у Європі та у Північній Америці, а також розгалужену мережу відділень, які вивчатимуть можливість використання цивільних інновацій в інтересах безпеки.

До того, як зазначив Столтенберг, в НАТО з’явилася перша в історії Стратегія щодо розвитку штучного інтелекту, яка передбачає його використання в таких сферах, як опрацювання масивів інформації, в енергетиці та у кібернетичній безпеці. Ця ж стратегія встановлює принципи безпечного та відповідального використання таких технологій, у повній відповідності до міжнародного законодавства у цій сфері.

Як повідомляв Укрінформ, програма розвитку «НАТО 2030», положення якої знайшли підтримку лідерів НАТО під час Брюссельського саміту у червні поточного року, одним із ключових напрямків діяльності передбачає технологічний розвиток країн Альянсу та відповідних об’єднаних спроможностей, щоб зберегти роль лідера у конкурентному глобальному середовищі та забезпечити надійний захист всіх союзників від сучасних загроз.

Оценка материала:

5.00 / 1
НАТО не планує розгортати системи озброєння в космосі – Столтенберг 5.00 5 1
Політика / Світ
21.10.2021 839
Еще материалы раздела «Світ»