<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалюта  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єр  ПАРЄ ухвалила сенсаційні рішення про Путіна, РПЦ та російські НПЗ  Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові термінивсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
19.11.2021 785

Київрада пропонує присвоїти Шептицькому почесне звання «Праведник народів світу»

Київська міська рада звернулася до Ізраїльського національного меморіалу Катастрофи (Голокосту) та Героїзму «Яд Вашем» щодо підтримки офіційного надання Андрею Шептицькому почесного звання «Праведник народів світу».

630_360_1503495092-2897_19.11.21

Як повідомляє пресслужба Київради, рішення підтримали 72 депутати, передає Укрінформ.

За словами депутата Київської міської ради, голови постійної комісії з питань освіти і науки, сім'ї, молоді та спорту Вадима Васильчука, під час Другої світової війни за згодою Андрея Шептицького значна кількість євреїв переховувалась у греко-католицьких монастирях, навіть у митрополичій резиденції.

«Митрополит рятував єврейських дітей та дорослих від нацистів. Андрей Шептицький наполягав на тому, щоб діти, які переховувалися в монастирях, згодом були повернуті у свої родини або єврейським допомоговим організаціям. Необхідно віддати належне людині, яка врятувала сотні євреїв та увіковічнити пам’ять про митрополита. У травні 2008 року Єврейська громада України визнала Андрея Шептицького Праведником», – зазначив Васильчук.

Депутат додав, що Шептицький беззаперечно заслуговує на присвоєння йому почесного звання «Праведник народів світу».

Андрей Шептицький – предстоятель Української греко-католицької церкви, митрополит Галицький, архієпископ Львівський. Один із найвидатніших провідників української церкви й національного руху першої половини ХХ ст. Таємним наказом врятував в українських монастирях понад 150 євреїв. Народився 29 липня 1865 року у селі Прилбичах (Австрійська імперія - нині Україна). Помер 1 листопада 1944 року у Львові внаслідок тяжкої хвороби. Похований у соборі святого Юра.

Оценка материала:

5.00 / 1
Київрада пропонує присвоїти Шептицькому почесне звання «Праведник народів світу» 5.00 5 1
Життя та Стиль / Столиця
19.11.2021 785
Еще материалы раздела «Столиця»