<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Політика
Світ
20.11.2021 439

ЄС засудив випробування Росією космічної зброї

Євросоюз рішуче засудив випробування протисупутникової зброї, що було здійснено Російською Федерацією 15 листопада поточного року із знищенням реального супутника, наслідком чого стало утворення великої кількості уламків та загроза безпеці Міжнародної космічної станції.

630_360_1637325514-138_20.11.21

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС від імені усього Євросоюзу, повний текст якої оприлюднений сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз рішуче засуджує здійснення Російською Федерацією випробування протисупутникової кінетичної ударної зброї прямої дії (ASAT) проти власного супутника COSMOS 1408, що спричинило його руйнацію ракетою, як очевидний факт безвідповідальної поведінки у відкритому космосі. Це утворило велику кількість космічного сміття, яке представляє довготривалий ризик для космічної діяльності з використанням екіпажів або без них, включаючи безпеку астронавтів та космонавтів на Міжнародній Космічній станції», - йдеться у документі.

Як зазначається, такі дії Російської Федерації суперечать принципам, що відображені у Настанові ООН із обмеження космічного сміття, та порушуватимуть вільний доступ та використання космосу всіма країнами протягом багатьох років. Проведене випробування також суперечить позиції, що була висловлена Російською Федерацією у міжнародному форматі, включаючи підготовлену нею частину доповіді Генерального Секретаря ООН щодо відповідальної поведінки у відкритому космосі. Такі дії РФ, зазначається у документі, піддають сумніву довіру до її позиції.

У заяві ЄС наголошується, що такі випробування є небезпечними та мають великий дестабілізуючий ефект, вони потенційно можуть призвести до зниження довіри, збільшити рівень існуючих загроз. Наслідки таких дій можуть бути катастрофічними.

«Європейський Союз продовжує закликати всі країни утримуватися від безвідповідальної поведінки з руйнації космічних об’єктів, що призводить до утворення космічних уламків, з метою збереження безпечного, захищеного та сталого використання відкритого космосу для нинішніх та майбутніх поколінь», - наголосив Високий представник ЄС.

Як зазначається в документі, здійснюючи таке випробування, Російська Федерація продемонструвала здатність знищувати супутники у космосі. Така загрозлива поведінка посилює ризик хибних оцінок та ескалації, підриває стабільність у відкритому космосі. Це є нагадуванням про термінову необхідність просувати далі міжнародне обговорення з метою погодження та прийняття норм відповідальної поведінки у відкритому космосі. ЄС та декілька його країн-членів вже представили такі пропозиції на розгляд Генерального Секретаря ООН.

«Євросоюз продовжує рішуче виступати за збереження довготривалої стабільності дій у космосі, для досягнення мети із зменшення загроз та ризиків для безпеки космічних систем. Європейський Союз бере участь у заходах із збереження безпечного, сталого, стабільного та захищеного відкритого космосу протягом десятиліть, та залишається відданими мирному використанню космосу», - йдеться у заяві ЄС.

Євросоюз закликав всі країни, включаючи Російську Федерацію, утримуватися від подальших подібних тестів та робити конструктивний внесок у зусилля ООН з розробки норм та принципів відповідальної поведінки у космосі.

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада занепокоєне діями Росії із використання зброї у космосі висловив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який зауважив, що Росія продемонструвала здатність збивати супутники та руйнувати космічну інфраструктуру, що є важливими для основоположних послуг на землі, таких як зв'язок, навігація або раннє попередження про запуски ракет. Такі дії створюють нові ризики для глобальної безпеки.

Державний департамент США і Пентагон звинуватили Росію у створенні загрози для екіпажу Міжнародної космічної станції. Ці випробування засудили також в NASA.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники по Альянсу занепокоєні діями Росії із застосування зброї у космосі, про що свідчить проведення випробувань системи озброєнь, в результаті якої був знищений супутник.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЄС засудив випробування Росією космічної зброї 5.00 5 1
Політика / Світ
20.11.2021 439
Еще материалы раздела «Світ»