<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.11.2021 539

Базарська трагедія і перший голодомор 100 років тому є речами одного ладу - дослідник

Згадуючи 100-ліття початку першого голодомору, влаштованого більшовиками в Україні, маємо пам’ятати також про сторіччя Базарської трагедії, яка сталася 21 листопада 2021 року, – це все речі одного ладу.

630_360_1637567137-881_23.11.21

Про це в коментарі Укрінформу сказав дослідник голодоморів, американець українського походження, який проживає у Нью-Йорку, Павло Маковський.

 

«Продрозверстка, масова конфіскація продовольства у селян, яка призвела до голодомору, була б неможливою, якби більшовики не страчували українських патріотів», - підкреслив Маковський.

За його словами, Базарській трагедії - одній з найдраматичніших сторінок тодішньої російсько-української війни - досі приділяється недостатньо уваги. «Ми вшановуємо героїв Крут, захоплюємося стійкістю повстанців Холодного Яру, а про масовий розстріл українців під містечком Базар, які не схотіли служити більшовикам, досі знаємо небагато», - зазначив дослідник.

Маковський нагадав, що в листопаді під містечком Базар, що на півночі Житомирщини, відбувся бій війська Української Народної Республіки з Червоною армією, під час якого УНР зазнала поразки, оскільки чисельність більшовицьких сил біла набагато більша, ніж оборонців України. У бою загинули близько 400 вояків. Крім того, банда Котовського захопила в полон більш як пів тисячі вояків УНР. Їх катували, мордували голодом, змушуючи перейти на бік більшовиків. 21 листопада, рівно 100 років тому, понад 360 патріотів – усіх, хто відмовився служити окупантам, було розстріляно.

«Ми маємо вшановувати їхню пам’ять, розуміючи, що саме такі чистки українського населення зробили можливими голодомори та геноцид українців», - зазначив дослідник.

Оценка материала:

5.00 / 1
Базарська трагедія і перший голодомор 100 років тому є речами одного ладу - дослідник 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
23.11.2021 539
Еще материалы раздела «Суспільство»