НОВИНИ ДНЯ: Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  "Два місяці будуть найважчими": експерт про сценарії війни, мобілізацію та що планує Путін  Млинці заварні на кефірі: рецепт із секретом  Статус PESEL UKR: які будуть нові правила отримання захисту у Польщі  Зміна тренду: споживчі настрої українців покращилися з початком весни  Чи знищать Кримський міст до середини липня: реакція ВМС на статтю The Sun  Як розтопити вершкове масло: кілька порадвсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
25.11.2021 1217

Ціни на нерухомість зростають. За скільки ми будемо купувати квартири в кінці 2021-го

За останній рік ціна за один квадратний метр зросла з 25 200 грн до 32 500 грн. І це не межа.

Нерухомість в Україні дорожчає і це вже реальний факт. Всього за останній рік медіана стартової ціни за один квадратний метр зросла майже на 30% – з 25 200 грн до 32 500 грн. При цьому зростання за минулі п'ять років становило лише 15% – з 22 000 до 25 000 грн за квадратний метр. Про це пише ЛІГА.БІЗНЕС.

Цілком ймовірно, що до кінця року ця тенденція збережеться.

Причини

Існує шість основних тригерів, які формують тренди на ринку нерухомості. Розберемо кожен з них окремо.

1. Темпи інфляції.

За 2021 рік інфляція виросла з 2,7% до понад 10%, випередивши всі найсміливіші прогнози аналітиків. При високих темпах інфляції люди, спостерігаючи зростання цін, розуміють, що їх готівка знецінюється – отже, вони не хочуть зберігати гроші "під подушкою" і шукають, куди їх можна інвестувати.

2. Вартість сировини і матеріалів, яка складає близько 60% в структурі витрат на будівництво. З початку року тільки метал подорожчав на 65%, потягнувши за собою ціни на все, до складу чого він входить. Глобально, всі основні будівельні матеріали зросли на 15-20%, що не може не позначитися на вартості квадратного метра.

3. Стресові ситуації.

Гарік Корогодський одного разу резонно зауважив: "Коли українець чогось побоюється або боїться, вона вкладає гроші в нерухомість". І дійсно – на наш ринок нерухомості впливає будь-яка стресова ситуація, яка відбувається в країні, будь то локдаун, нестабільний курс, геополітика, економічна повістка або природні катаклізми.

4. Альтернативні джерела збереження капіталів.

Коли у людини накопичується певний капітал, вона стикається з вибором, куди віднести ці гроші – на банківський депозит або будь-яке альтернативне джерело. Банки завжди були одним з головних конкурентів нерухомості в плані інвестування. Але зараз вони пропонують дуже низькі ставки по депозитах – 1-2% в доларах, 7-9% в гривнях, тоді як раніше банківський депозит давав приблизну прибутковість від 12 до 18% річних. При тому, що нерухомість зараз може давати прибутковість 8-12% в доларах.

5. Загальна економічна ситуація – світова і локальна.

Будучи частиною нових світових економічних циклів, Україна, безумовно, залежна від внутрішніх економічних факторів. Зараз середня зарплата в Україні в доларовому еквіваленті виходить на максимальні значення за всю історію країни – вище $529, а вже до кінця року, за прогнозами, може переступити за $600. Це говорить про те, що грошей у людей, так чи інакше, стає більше.

6. Ставлення попиту до пропозиції.

На перший погляд може здатися, що в Києві досить багато об'єктів, що будуються. Але насправді, виходячи з усіх попередніх пунктів, зростання попиту стає зрозумілим: рівень прибутковості звузив альтернативи для інвестування капіталу, гроші, які раніше лежали, умовно кажучи, "під матрацами", перетікають, в тому числі, в нерухомість. Відповідно, попит підвищується. А хороших пропозицій менше, ніж він того вимагає.

З огляду на вплив цих основних факторів і загальний економічний цикл в Україні і в світі, середня ціна на нерухомість буде продовжувати рух вгору.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ціни на нерухомість зростають. За скільки ми будемо купувати квартири в кінці 2021-го 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
25.11.2021 1217
Еще материалы раздела «Нерухомість»