НОВИНИ ДНЯ: У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі порадивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
27.11.2021 505

В Інституті нацпам’яті вважають шкідливими дискусії про кількість жертв Голодомору

Постійні дискусії щодо загальної кількості жертв Голодомору-геноциду тільки шкодять відновленню пам'яті про цю трагедію.

630_360_1600946706-846_27.11.21

Таку думку висловив заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак під час дискусії в Укрінформі на тему “Як нам зберегти правду про Голодомор?”.

"Нам потрібно відходити від особливої уваги до масштабів та переходити до встановлення чи обговорення, проговорення стратегії виживання конкретних людей, родин. Це надзвичайно важливо і потрібно, тому що, як на мене, постійні дискусії про загальну кількість жертв тільки шкодять", - сказав Тиліщак.

Він зазначив, що УІНП зміг розширити в суспільній увазі тему Голодомору до різних проявів. За його словами, розрив між науковим знанням і масовою свідомістю, який існував в Україні, приводив до того, що суспільство не знало про результати досліджень фахових істориків.

"Відновлюючи пам'ять про Голодомор, потрібно говорити не лише загальними великими числами - надзвичайно важливо зрозуміти долю людини, людський вимір у цій трагедії. Тобто через людський вимір цієї страшної сторінки можливо і варто сьогодні говорити про злочин Голодомору. Саме тому у 2008 році Інститут національної пам'яті вперше ініціював акцію "Людяність в нелюдяний час", щоб привернути увагу до малознаних на той час аспектів Голодомору", - резюмував заступник голови УІНП.

Як відомо, щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів. Цього року пам’ятний день припадає на 27 листопада.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Інституті нацпам’яті вважають шкідливими дискусії про кількість жертв Голодомору 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
27.11.2021 505
Еще материалы раздела «Суспільство»