НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.12.2021 556

Штам Омікрон особливо небезпечний для офісів через високу заразність – інфекціоніст

Даних щодо клінічних особливостей інфікування штамом коронавірусу Омікрон наразі мало, проте вже відомо, що він спричиняє симптоми, подібні до отруєння.

630_360_1638557788-153_04.12.21

Про це повідомив в ефірі телеканалу "Дом" лікар-інфекціоніст Віктор Петров, передає Укрінформ.

"З того, що відомо, бачимо, що вірус вражає гастроінтестинальний тракт. Тобто це симптоми, які схожі на отруєння. Симптоми із діарейним синдромом, тобто із порушенням перистальтики кишківника. У дітей вірус практично безсимптомно викликає високу температуру - понад 39-40 градусів, яка є дуже резистентною до звичайних препаратів, які ми застосовуємо під час зниження температури. Тому батьки можуть запідозрити недобре, якщо у дитини температура раніше добре збивалася, а зараз привести її до норми важко", — сказав Петров.

Водночас, за його словами, є небезпека для організованих колективів.

"Тому що епідеміологи говорять про те, що репродуктивне число вірусу Омікрону зростає. Це означає, що один пацієнт зможе заражати набагато більше людей, ніж заражали попередніми штамами", — зауважив лікар-інфекціоніст.

Він додав, що вакциновані люди мають невелику фору перед невакцинованими, але "мутації вірусу призводять до того, що наша імунна система залишається сліпа щодо них".

Петров зауважив, що люди, які були вакциновані проти коронавірусу навесні минулого року, більше схильні до захворювання порівняно з тими, хто нещодавно щепився вакциною на основі платформи мРНК. За його спостереженнями, пацієнти, які звертаються, були вакциновані навесні, взимку минулого року, на початку року. У них захисних антитіл практично не залишилось.

Водночас, за його словами, хорошою новиною є те, що розробники вакцин AstraZeneca, Pfizer говорять про те, що вакцина буде поліваріантною.

"Тобто найближчим часом ті вакцини, які надходитимуть на ринок України, на європейський ринок, матимуть елементи мутацій, які вже відомі лікарям-епідеміологам на цей момент. Але погана новина в тому, що мутацію ніхто не зупинить. Тому що РНК-вірус — це один ланцюг, який дуже легко мутує. Заміна будь-якого компонента РНК призводить до того, що вірус починає поводитися по-іншому", — пояснив інфекціоніст.

У цьому зв'язку він висловився за запровадження бустерної вакцинації препаратами на основі платформи мРНК.

Оценка материала:

5.00 / 1
Штам Омікрон особливо небезпечний для офісів через високу заразність – інфекціоніст 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
04.12.2021 556
Еще материалы раздела «Суспільство»