НОВИНИ ДНЯ: Комітет розвідки США після секретної наради закликав негайно забезпечити допомогу Україні  Скільки Україні треба мобілізувати людей: американський генерал назвав цифру та умову  У Путіна зробили нову заяву про "олімпійське перемир'я", яке просуває Макрон  Дешевше купити Patriot, ніж відновлювати зруйновану Росією ТЕС — Боррель  Сі Цзіньпін – за мирну конференцію для врегулювання війни в Україні, але назвав умову  В Україні 17 квітня хмарно і дощитиме, вдень до +26°  В Україні значно похолодає: коли будуть сильні дощі та де чекати на "мінус"всі новини дня
20.12.2021 607

Пряма анексія ОРДЛО замість великої війни: це цілком може бути одним зі сценаріїв

Олександр Михельсон: Тут заступник міністра закордонних справ РФ генносе Рябков каже, що які ще гарантії ненападу на Україну, ми ще в Будапештському меморандумі гарантії дали.  Вроді звичайне знущання (ви ващє-то й гарантію про непорушність кордонів у Великому договорі від 1997 давали), яке виглядає як продовження оцього маразму з вимогами до НАТО, але адресованих тільки Штатам.

Але я на місці Путіна знаєте що зробив би? Поки «Північний потік-2» відкладається мінімум до кінця весни, взяв би та й організував в ОРДЛО «референдум» типу кримського.

Наші експерти (от Сергій Сидоренко у ЄП почитайте) говорять, що нападати масовано й відкрито росіяни зараз не наважаться. І що це «проголошення курсу на ізоляцію».

Але Рябков же як сказав? Нападати ми ніколи не нападали, ну звісно ж; але от якщо «частина народу» на території України нібито хоче жити в Росії – це ніде ніким не заборонено (ну да, крім багатосторонніх угод на рівні ООН та Європи, плюс уже згаданого Великого договору, але ж останній тепер розірвано, а на багатосторонні Кремль давно плювати хотів).

Питання-то, самі розумієте – миттєве. За тиждень можна все замутити, і хоч 666 % «за» отримати. Технологія обкатана в ході участі мешканців ОРДЛО у виборах держдуми. Паспортів уже роздано неміряно...

І формально ж це буде не напад! Можливо, Захід навіть слабеньких нових санкцій не накладе. Не кажучи вже про серйозні, обіцяні саме у випадку масштабної війни.

Да, утримувати все це буде трохи дорожче, ніж зараз. Але ж війна – навіть і не масштабна – то ще дорожче, в підсумку.

А так, погрожуючи створеним за останні пів року «шахом» по всіх кордонах України з РФ, Білоруссю та на морі, можна буде вимагати – під соусом «розрядки» – дальшого відведення українських військ з української ж території. Оце вже буде сіра зона так зона, не нещасні кілометри, як тепер.

А якщо пощастить, ще й щось замість «Мінська» підписати. Ну, раз уже не вдається пробити сценарій-оптимум – увіпхати де-факто російський анклав формально в склад України – зробити його російським і де-юре. Все одно ж «курс на ізоляцію». Пряма анексія ОРДЛО багато чого спростить: від логістики і до зняття очевидного всьому світові питання «якщо Путін так турбується про «співвітчизників» в ОРДЛО, чого він їх собі не забере, як Крим?» А самі росіяни проковтнуть тіки так. Воювати вони, в масі своїй, усе-таки не хочуть. А тут – о, красота, як ми знову всіх наіпали!

Канішно, все це – тіки роздуми. І навіть якщо так і буде, ймовірність повномасштабного вторгнення нікуди не зникає

Але надто вже мені запали в душу оці слова Рябкова про «рішення частини народу». Як і попередження Заходу, що жорстка реакція буде от тільки саме у випадку війни...

Автор: Олександр Михельсон, журналіст, колумніст, перекладач

Оценка материала:

5.00 / 1
Пряма анексія ОРДЛО замість великої війни: це цілком може бути одним зі сценаріїв 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
20.12.2021 607
Еще колонки: Колонки / Блоги