<
НОВИНИ ДНЯ: Стало відомо, коли перші F-16 з пілотами з'являться в Україні  Захід "прорвало" з допомогою Україні: все про зброю на мільярди, далекобійні ракети, ППО та хто ще вагається  В Україні 28 квітня подекуди дощитиме, вдень до +25°  10 найпопулярніших університетів України, куди всі рвуться вступити  "Дорога іграшка": у Повітряних силах розповіли про "рідкісний російський літак" Су-57 РФ  Росія може “розвалитися”: Патрушев назвав причину  В Україні температура повітря підніметься до +25: де та коли буде найтеплішевсі новини дня
Політика
Україна
20.12.2021 435

Арахамія підтвердив, що в Раді обговорюють повернення мажоритарки

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що в Верховній Раді "витає і активізується" ідея повернути мажоритарку на парламентських виборах, але поки що вона не оформлена в законопроєкт.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

"Народні депутати вважають, що на величезних виборчих округах, які існують нині, неможливо досягти впізнаваності. Сьогодні у мажоритарника, який на одному окрузі обирався 10 років, округ збільшився втричі – ні він не знає людей, ні вони його. Часу, щоб познайомитись, немає. Виходить, створені якісь псевдоокруги, які не працюють, і існує можливість обрати до законодавчого органу випадкових людей. Тож аргументи вагомі та об'єктивні, але одна справа - розмови на кухні чи в їдальні парламенту, а інша – законодавча ініціатива. Ініціатив ми поки не бачили. Хоча й наші багато мажоритарників теж цього хочуть", - розказав Арахамія.

Він упевнений, що у випадку голосування депутати легко наберуть конституційну більшість (більше 300 голосів) у підтримку повернення мажоритарки.

"З новою системою проекспериментували на місцевих виборах – побачили дуже багато негативу. Основний мінус – кандидати, які потрапляють до списків партій, один одного "знищують". Умовно кажучи, третій номер починає "сипати" компромат на п'ятий номер, той – у відповідь. У результаті відбувається боротьба всередині списку, а не із зовнішніми опонентами... А тепер уявіть партійний відкритий список, який охоплює багато претендентів", - пояснив він.

Нагадаємо, що наступні вибори до Верховної Ради мають відбутися за пропорційною системою з відкритими партійними списками згідно з ухваленим у 2019 році Виборчим кодексом.

У лютому 2021 року група з 45 депутатів оскаржила скасування мажоритарка в Конституційному Суді.

Оценка материала:

5.00 / 1
Арахамія підтвердив, що в Раді обговорюють повернення мажоритарки 5.00 5 1
Політика / Україна
20.12.2021 435
Еще материалы раздела «Україна»