<
НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація транспорту в Україні: Кабмін готує "сюрприз" для бізнесу – нардеп  Новий рівень стосунків: про що була зустріч Путіна і Сі, перші обіцянки та гучні заяви  Дощі, грози та сонце: якою буде погода в регіонах України 18 травня  Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
13.01.2022 1285

Коли українці посівають та щедрують у 2022 році: дата й традиції

Зимові свята в Україні нерозривно пов’язані з цілою низкою традицій та звичаїв, найвідомішими з яких є щедрування та засівання.

Про головну мету цих обрядів та про те, як правильно їх проводити, розповідає OBOZREVATEL.

Коли щедрують в Україні

Щедрують в Україні за традицією у Щедрий вечір, котрий припадає на 13 січня. Головною відмінністю щедрівок від різдвяних колядок є те, що господарям дому бажають достатку, здоров’я й доброго врожаю та інших матеріальних благ.

Здавна щедрівники невеликими групами ходять від будинку до будинку, граючи на різноманітних музичних інструментах, та вітають господарів домівок з новорічними святами. Важливо відзначити, що щедрувати ходили лише молоді дівчата та хлопці, а чоловіки та жінки старшого віку лишалися вдома.

Важливою традицією цього свято був обряд водіння кози. Потрібно було, аби хтось у групі щедрувальників надягав маску цієї тварини. Ця містерія є відголоском прадавніх язичницьких вірувань.

Наші предки вірили, що з настанням темряви починає прокидатися нечиста сила. Тому щедрування вважалося своєрідним захистом житла та сім’ї, а також було запорукою щастя та успішного початку нового року.

Коли посівають в Україні

Засівати починають вранці 14 січня, після настання Старого Нового року. За традицією цим могли займатися лише хлопці та чоловіки. Справа у тому, що у давнину вірили, що впустити жінку першою в дім у цей день – дуже погана прикмета і принесе нещастя у новому році.

Посівальники заходили у домівки та обсипали підлогу зерном. Це дійство супроводжувалося традиційними побажаннями добробуту та процвітання. Звісно, що виконувалися святкові пісні.

Існувала також важлива пересторога, що розсипане засівальниками зерно не можна було прибирати до заходу сонця.

Що можна і не можна робити під час посівання

- Потрібно запитати в господаря будинку дозволу, щоб зайти до житла та виконати ритуал;

- Посівати потрібно різними видами зерна. Їх кладуть у кишеню або ж тримають у спеціальному мішечку;

- Розсипати зерно потрібно в рукавичках, оскільки робити це голими руками – не на добро;

- Господарю будинку не варто поспішати із прибиранням зерна. Воно має залишатися недоторканим до заходу сонця. Інакше можна вимісти щастя з дому;

- Посівальників потрібно почастувати фруктами, випічкою чи солодощами, а от давати гроші не варто.

Оценка материала:

5.00 / 1
Коли українці посівають та щедрують у 2022 році: дата й традиції 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
13.01.2022 1285
Еще материалы раздела «Суспільство»