<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлашавсі новини дня
Політика
Росія
12.01.2022 718

Після переговорів РФ заявила про розбіжності з НАТО

Росія та НАТО на засіданні в середу, 12 січня, обговорили низку факторів, які, на думку РФ, впливають на деградацію європейської безпеки.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко.

"Сьогоднішня зустріч була присвячена саме аналізу всіх факторів, що впливають на деградацію європейської безпеки, яку ми спостерігаємо останніми роками", - сказав він.

Російський дипломат вкотре заявив, що процес розширення НАТО має неприйнятні ризики, яким Москва протистоятиме.

"Другий фактор, який серйозно впливає на погіршення безпеки в Європі, - це процес розширення Альянсу. Я нагадаю, що у 1997 році у двері НАТО стукала тільки одна країна, яка має спільний кордон з РФ, це Польща. Сьогодні до складу НАТО увійшли багато держав, і їхні території очевидно використовуються для проекції сили в напрямку Росії з різних географічних напрямків і на стратегічну глибину", - сказав Грушко.

"Це серйозно також погіршує нашу безпеку і створює для неї неприйнятні ризики, яким ми протистоятимемо", - додав він.

З його слів, переговори виявили велику кількість розбіжностей з фундаметальних питань.

Також Грушко заявив, що якщо НАТО йтиме на стримування, РФ піде на контрстримування.

З слів, пропозиції Росії, направлені в НАТО, мають комплексний характер, всі елементи взаємопов'язані.

Грушко заявив, що НАТО має надати Росії юридичні гарантії нерозширення на схід.

Крім того, в РФ заявили про стурбованість через прагнення країн НАТО знизити стелю застосування ядерної зброї.

"У своєму військовому будівництві США і їхні союзники намагаються домогтися переваги у всіх операційних середовищах: суша, повітряний та морський простори. Тепер космос і кіберпростір, на всіх можливих театрах воєнних дій. Концептуально, оперативно і технічно знижується стеля для застосування ядерної зброї. Ми бачимо, що у сценарії різних навчань вводиться ядерний компонент, це теж викликає у нас найсерйознішу занепокоєність", - сказав Грушко.

Загалом він назвав минулі переговори "розмовою до душі". Також він заявив, що в НАТО мають прийняти роль РФ як країни, яка гарантує мир на євроатлантичному просторі, якщо Альянс хоче співпрацювати.

З слів Грушка, Росія розраховує вийти із кризової ситуації у відносинах з НАТО на основі балансу інтересів.

У свою чергу, заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін заявив, що відносини між Росією та НАТО перебувають на критично низькому рівні.

"Російсько-натовські відносини перебувають на критично низькому рівні. Це відбувається на тлі глобальної нестабільності, терористичної загрози, розгортання чергових перегонів озброєнь, а також повної деградації архітектури безпеки в Європі", - сказав він.

З його слів, російська сторона неодноразово пропонувала НАТО вжити заходів з деескалації обстановки, але ініціативи були проігноровані.

Оценка материала:

5.00 / 1
Після переговорів РФ заявила про розбіжності з НАТО 5.00 5 1
Політика / Росія
12.01.2022 718
Еще материалы раздела «Росія»