НОВИНИ ДНЯ: Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі  Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українцівсі новини дня
Політика
Європа
15.01.2022 583

У Литві подали позов проти Михайла Горбачова за штурм телевежі 30 років тому

Шість громадян Литви подали цивільний позов до президента СРСР Михайла Горбачова. Причиною став штурм радянськими військами телевежі у Вільнюсі взимку 1991 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Deutsche Welle.

Заяву направили родичі чотирьох загиблих під час штурму телевежі.

Заявники вважають, що Горбачов як верховний головнокомандувач збройними силами СРСР, не зміг перешкодити "міжнародному злочину" проти литовців.

У січні 1991 року після проголошення незалежності в Литві почалися протести. Туди перекинули бійців СРСР і в ніч на 13 січня під час штурму телецентру загинули 14 осіб, понад 600 отримали поранення.

Частина організаторів і виконавців вбивств засуджені в Литві. Більшості фігурантів оголосили вирок заочно, оскільки Росія і Білорусь відмовилися їх видати.

Заявники вважають ,що "без оцінки відповідальності керівництва вищого рангу, торжество закону не буде повним".

Оценка материала:

5.00 / 1
У Литві подали позов проти Михайла Горбачова за штурм телевежі 30 років тому 5.00 5 1
Політика / Європа
15.01.2022 583
Еще материалы раздела «Європа»