НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозки  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами  Головне із нового закону про мобілізацію: відповіді на питання, які хвилюють багатьох українців  Де в Україні похолодає. Синоптик дала прогноз на 18 квітня  Відстрочка від мобілізації для студентів і викладачів: хто має право – повний переліквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.01.2022 3822

Клопотенко відповів на критику нового шкільного меню

Кулінарний експерт та засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» зі зміни культури харчування Cult Food Євген Клопотенко у відповідь на критику оновленого шкільного меню разом із командою прописав подальші дії.

Як передає Укрінформ, про це Клопотенко повідомив у Фейсбуці.

«За останні дні тема шкільного харчування стала дуже гарячою і назбирала всякого. І адекватну критику, і сліпий хейт, і підтримку, і прекрасних ботів, і реальний досвід тих, хто стикнувся зі шкільною їжею на місцях. З‘явилася навіть петиція на відміну меню від мене в садочках, яка мала б право на існування, якби не одне «але». Я не розробляв ще меню для дитячих садочків. Хочу на це сказати: дякую кожному. Бо завдяки такій хвилі різних думок ця тема лишається на вустах», - зазначив Клопотенко.

За його словами, небайдужість народу - то рушійна сила змін.

«І якщо за два роки всі негативні коментарі зникнуть, то значить, що шкільним харчуванням можна більше не займатися. А поки ми проживаємо конфлікт сучасного бачення та старої системи. І це природньо, що воно скрипить, ламається, сиплеться та дає збій. Ми не можемо під нуль знищити старе, у країни немає на це ні ресурсу, ні досвіду, ні підтримки. Доводиться все робити поступово», - підкреслив Клопотенко.

Він додав, що з командою прочитали всі коментарі, проаналізували та прописали наступні кроки: «Будемо навчати кухарів, будемо навчати людей, які на місцях складають меню, як правильно читати норми, будемо навчати українців критично мислити та адекватно висловлювати свої думки (це жарт), будемо розповідати про основи здорового харчування».

«Я знаю, що ця тема болить. І болить вона сильно, бо це діти. Тому кожний коментар я розумію, маю ті самі емоції і крок за кроком впроваджую майбутнє у ті умови, що є зараз. Але у мене є єдине прохання - не мовчіть. Це найгірше. Краще пишіть хейт, проте не мовчіть. Бо зміни стаються там, де є голос», - підкреслив Клопотенко.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня заклади загальної середньої освіти перейшли на оновлене шкільне меню, впровадження якого почалося з 1 вересня 2021 року.

13 січня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Україні щороку фіксується близько 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння.

"Днями соцмережі заполонили дописи та коментарі про нове меню у школах та садках. Не зміг "пройти повз", адже протягом минулого року нам вдалося змінити здається не лише заканодавчу базу, а й свідомість частини батьків та чиновників", - зауважив Ляшко.

За словами міністра, разом із першою леді Оленою Зеленською, кухарем Євгеном Клопотенком і командою профільних відомств та міністерств він активно працював над стартом реформи харчування, у межах якої проводились регіональні форуми, зустрічі, практичні семінари, був запущений портал "ЗнаЇмо".

"Читаючи коментарі, хочу сказати одне: нове шкільне меню – це не лише про менше солі та цукру, це про пріоритети здоров’я дитячого населення та про потенційно здорову націю. Наші діти мало рухаються, вживають забагато цукру та солі. І як наслідок, вже у підлітковому віці мають серцево-судинні захворювання та страждають ожирінням", - заявив Ляшко.

Як наголосив міністр, за результатами статистичних даних, 7 млн дітей віком до 17 років (13,3%) страждають на ожиріння. Щороку в Україні фіксується приблизно 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння.

Оценка материала:

5.00 / 2
Клопотенко відповів на критику нового шкільного меню 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
15.01.2022 3822
Еще материалы раздела «Суспільство»