<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов анонсував нові атаки на РФ: Маємо показати, що Путін не може захистити росіян  Зеленський звернувся до лідерів країн ЄС: треба переграти Путіна в рішучості  Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнеювсі новини дня
Бізнес
Економіка
20.01.2022 4499

Інвестиції в стартапи та корпорації: модний тренд чи бізнес-необхідність?

Чому зараз найвдаліший час, аби вкладатись у нові технологічні рішення, і як такі вкладення допоможуть збільшити ваш дохід.

Костянтин Євтушенко - керівний партнер інноваційного парку UNIT.City

Інструменти інвестування чи не найзапекліша тема для обговорень останніх років. Куди вкладатись, аби примножувати, а не втрачати? Де є стовідсоткова можливість заробити? На які активи варто витратити більше, а які лише знизять дохідність вашого портфелю? Ці питання ставлять собі не лише інвестори-початківці, а й ті, хто досить довго працюють з вкладеннями різних типів.

Загалом очевидно, що сьогодні ринок перегрітий грошима - вони є у світі, є у країні, є у інвесторів. І якщо виділяти пріоритетні  напрями для інвестицій - їх наразі усього шість:

  • Валютні депозити, дохідність яких буде зростати;
  • Державні облігації;
  • Дорогоцінні метали;
  • Земельні ділянки;
  • Акції іноземних компаній;
  • Криптовалюта. 

Я особисто бачу перспективи в інвестиціях у великі компанії, зокрема американські, та у стартапи різних ІТ-галузей: машинобудівництва, телекомунікацій, рітейлу, e-commerce. Це досить вигідна історія, особливо, якщо здійснювати вкладення на хвилі сплеску глобального інтересу до сектору ІТ.

Tesla, Google, Apple, Facebook, та інші

Звернути увагу на компанії-гіганти у 2022 році просто необхідно.

Зважаючи на те, що за 10 років індекс американських акцій зріс на 280% - це один з тих активів, що потенційно може принести найбільше прибутку з усіх інших інструментів у портфелі.  До того ж, наприкінці минулого року у нас розширилися можливості купувати цінні папери прямісінько у банківському додатку (про це у грудні заявив "Альфа-Банк", і я переконаний, що до нього незабаром долучаться й інші).

Сьогодні середня вартість однієї акції західних компаній, допущених до торгів в Україні складає близько $150. Це найоптимальніша сума як для досвідчених інвесторів, так і для початківців. Декілька років тому я придбав свою першу акцію Tesla за $434 - і дещо був розчарований, коли їхня вартість різко впала на 80%. Саме тому раджу починати з невеликих сум, і поступово їх нарощувати, випробовуючи системність власних підходів та знань.

Що ж стосується цифр, то пікова дохідність цього року, на думку багатьох експертів, буде доступна вкладникам наступних компаній:

Особливу увагу варто приділити саме останнім двом. Незважаючи на мій скепсис до Цукерберга та його діяльності, компанія, що стоїть у витоків технології метавсесвіту, ймовірніше за все, зможе забезпечити своїм інвесторам непоганий дохід.

Ідеальний таймінг

Найвдаліший час інвестувати у технологічні рішення - зараз. Світ пост-ковідної епохи цілком залежатиме від них, ми вже бачимо, як стрімко зростають цифри.

До прикладу, ринок цифрової медицини: у 2020 році він оцінювався приблизно у $145 млрд. Прогнозовано, до 2030 року він збільшиться уп’ятеро і сягне понад 750 млрд доларів. Така сама тенденція спостерігається для фінтеху та проектів shared economy.

Усі стартапи, що пропонуватимуть ринку нові технології, будуть майже відразу “злітати” у ціні.

Водночас просто прибуток уже не стоїть на порядку денному у компаній, що купуть стартапи: передусім, вони прагнуть за їх допомоги оптимізувати власні процеси, а також використовувати напрацьовані стартапом ресурси, зокрема - клієнтську базу на власну користь.

Важливо розуміти: інвестиції у стартапи - це інвестиції передусім у майбутнє. І до того ж, просто цікаво поспостерігати: які з твоїх особистих прогнозів здійсняться, яким компаніям, з тих, у які ти повірив, вдасться досягти успіху, а хто з них - “здується” на півшляху, як великий відсоток інших по всьому світу.

Трендова необхідність

Підсумовуючи, інвестиції у стартапи та корпорації - це водночас і мода, і необхідність. Однак обидва типи вкладень користуються не вигаданою популярністю: вони дійсно сприяють отриманню гідного доходу.

Інвестувати у корпорації дещо безпечніше; зі стартапами більше ризиків. Однак є певні критерії, аналіз яких допоможе зрозуміти: проєкт точно примножить вкладення.

Перш за все, варто розібратися, на якому з раундів інвестицій варто заходити у ту чи іншу ініціативу. Тут я завжди прошу поради у своїх консультантів з  Freedom Finance. Вони допомагають мені прорахувати потенційно виграшну стратегію, і лише після детального due dilligence ми вирішуємо, чи можна вкладати значні суми.

По-друге, я завжди звертаю увагу на команду. Вона є основною метрикою на ангельських та pre-seed раундах: від неї залежить, чи буде реалізовано ідею у повному обсязі. Найпривабливіший варіант - команда, що працює над проєктом full-time з 2-3 засновниками, які володіють знаннями не лише у сфері бізнесу, але й технічними: за необхідності, саме вони мають віти переписати код свого продукту, наприклад. Інакше, якщо виникають проблемні ситуації на етапі реалізації, відсутність людини, що може швидко усе владнати на технічному рівні, несе додаткові ризики. Тому для мене це важливий аспект при прийнятті фінального рішення, у яку ініціативу вкладатись.

Акції стійких та сильних компаній зростають у ціні з роками, тому можна отримати хороший дохід, продавши акцію через кілька років після покупки. Якщо зростання було швидким, то й за кілька місяців. До того ж акції дають змогу заробити ще й на дивідендах - частині прибутку, яким компанія ділиться зі своїми акціонерами.

Однак як би ви не сформували свій інвестиційний портфель, завжди пам’ятайте про необхідність диверсифікувати ризики. Такий підхід дасть можливість не тільки тільки отримати більший прибуток при позитивному розгортанні подій, а й перестрахуватися від втрат, якщо реалізовуватиметься негативний сценарій.

Оценка материала:

5.00 / 1
Інвестиції в стартапи та корпорації: модний тренд чи бізнес-необхідність? 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
20.01.2022 4499
Еще материалы раздела «Економіка»