НОВИНИ ДНЯ: Таємнича далекобійна зброя України: чим луплять по території РФ — огляд  Заморозки та дощі: до України суне циклон  Байден не вірить, що напад Ірану на Ізраїль переросте у ширшу війну – Кірбі  Найбільші медіа США закликали Байдена і Трампа провести дебати  За адресою, на роботі, на блокпосту. Повістки можуть вручати не тільки ТЦК  Синоптики дали прогноз на робочий тиждень  В яку суму Україні обходиться один мобілізований громадянин у рік: названо цифрувсі новини дня
Бізнес
Економіка
20.01.2022 498

НБУ підвищив облікову ставку до 10%

Нацбанк ухвалив рішення підвищити облікову ставку з 9,0% до 10,0% з 21 січня 2022 року через сплеск інфляції. За прогнозами, зростання споживчих цін до кінця 2022 року становитиме 7,7%.

Про це на брифінгу повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

За його словами, реалізація значної кількості проінфляційних ризиків потребує посилення монетарної політики НБУ для покращення інфляційних очікувань та забезпечення сталого зниження інфляції до мети 5%.

Облікова (ключова) ставка є основним інструментом, за допомогою якого НБУ впливає на рівень інфляції. За даними Нацбанку, в Україні зміна облікової ставки НБУ найбільше впливає на рівень інфляції за 9-18 місяців.

Якщо прогнозована інфляція перебуває вище за цільовий рівень, то для її зниження облікова (ключова) ставка підвищується для приведення інфляції до мети 5%. І навпаки: за більш низького прогнозованого показника інфляції порівняно з цільовим рівнем ключова ставка знижується.

Нагадаємо, у жовтні НБУ вперше з березня зберіг облікову ставку на колишньому рівні- 8,5%. До цього регулятор незмінно підвищував ставку з рівня 6,0%.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ підвищив облікову ставку до 10% 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
20.01.2022 498
Еще материалы раздела «Економіка»