НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.01.2022 666

Омбудсмен перевірить, що «не так» з новим шкільним меню

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розпочала моніторинг закладів освіти щодо стану реалізації реформи шкільного харчування.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Телеграмі.

“Забезпечення права дітей на здоровий розвиток неможливе без налагодження збалансованого, здорового та достатнього харчування. Виховання у дитини корисних харчових навичок формуються насамперед завдяки родині. Однак не можна ігнорувати вплив шкільного середовища на харчові вподобання учнів. Адже через те, що більшість свого часу діти проводять у закладах освіти, один або більше прийомів їжі припадають саме під час навчання. Діти повинні отримувати корисну їжу відповідно до їхніх потреб”, - зазначила омбудсман.

За її словами, “саме тому втілення реформи системи харчування в закладах освіти є одним із важливих кроків у забезпеченні права дітей на здоровий розвиток".

“Зазначена реформа передбачає, зокрема, удосконалення шкільного меню: обмеження кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів, при цьому збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів”, - нагадала Денісова.

“Тому підтримую ініціативу першої леді України Олени Зеленської щодо формування системи здорового харчування в школах. Адже це − запорука здоров’я молодого покоління”, - заявила уповноважена.

Денісова наголошує, “що одними із головних завдань цієї реформи є формування корисних харчових звичок у дітей та усунення застарілих підходів до приготування та подачі страв. Також важливо подолати усталені стереотипи щодо смаку, видів та якості продуктів у шкільній їдальні”.

“Водночас урізноманітнення страв у шкільному меню повинне відбуватися із суворим дотриманням закріплених законодавством вимог. При цьому звертаю особливу увагу на необхідність дотримання правил і норм безпеки харчування”, - зазначила уповноважена

За її словами, останнім часом в ЗМІ дедалі частіше з’являється резонансна інформація стосовно порушення прав дітей на здорове та безпечне харчування. Крім того, за інформацією ЗМІ, "деякі з батьків залишаються незадоволеними стравами, якими харчуються їхні діти”.

“З метою перевірки стану додержання права дітей на охорону здоров’я та достатнє харчування, а також стану реалізації реформи шкільного харчування мною розпочато моніторинг закладів освіти у всіх регіонах України. Про результати моніторингу буде повідомлено”, - заявила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня заклади загальної середньої освіти перейшли на оновлене шкільне меню, впровадження якого розпочалося з 1 вересня 2021 року.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у 2021 році вилучила з обігу майже 3,5 тонн небезпечних харчових продуктів, що постачались до навчальних закладів. За результатами проведеного контролю встановлено 142 невідповідності за мікробіологічними показниками, що становило 2,1% від досліджуваних зразків.

Оценка материала:

5.00 / 2
Омбудсмен перевірить, що «не так» з новим шкільним меню 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
21.01.2022 666
Еще материалы раздела «Суспільство»