<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.01.2022 1276

Експерти розповіли про ідеї та ідентичність, які мають надихати українців

Україна повинна мати власну суб’єктність і стати лідером у Східній Європі.

Таку думку висловив член Ініціативної групи «Першого грудня» Володимир Єрмоленко під час круглого столу «Єдність народу. Захист демократії. Оборона держави», йдеться в пресрелізі, що є в розпорядженні Укрінформу.

"Одна з основних ідей, яка має нас надихати, це ідея суб’єктності. 30 років незалежності пройшли в середовищі, коли ми запозичуємо чужі ідеї, переносимо їх на наш ґрунт", - сказав Єрмоленко.

Він підкреслив, що у країни має бути власна суб’єктність: «Суб’єктність на всіх рівнях: на геополітичному рівні, на рівні громади, політичному рівні, на рівні самих громадян».

Володимир Єрмоленко також наголосив, що в України повинна бути глобальна ідея.

«Чи є в України бажання і готовність стати лідером свого регіону? Чи готові ми говорити не тільки про себе, а й про весь регіон Східної Європи?»,  - сказав він.

За словами члена Ініціативної групи «Першого грудня» і Стратегічної Ради Руху Опору Капітуляції Йосифа Зісельса, перехід від євразійської або змішаної колективної ідентичності до європейської є довгим і важким, саме це відбувається в Україні останні 30 років.

«Впродовж сторіч на українців та меншин, які жили на цій території, впливали два потужних центри ідентичності, умовна назва яких: європейська та євразійська. Результат сотень років впливу – це змішана ідентичність, де в різних пропорціях перемішані дві згадані», - сказав він.

Зісельс підкреслив, що Майдан і антимайдан, війна на Сході України та можлива нова війна є похідними від цього протистояння.

«Системи цінностей, які закладені у фундаменти цих двох цивілізацій, не просто різні – вони протилежні», - наголосив він.

Київський Безпековий Форум – провідна міжнародна платформа України з проблем війни і миру, заснована Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

Оценка материала:

5.00 / 2
Експерти розповіли про ідеї та ідентичність, які мають надихати українців 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
23.01.2022 1276
Еще материалы раздела «Суспільство»