НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистіввсі новини дня
Політика
Україна
23.01.2022 1600

Британія готова передати Україні два протимінні кораблі, коли Рада ратифікує угоду — Пристайко

Надзвичайний та Повноважний Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко сподівається, що Верховна Рада "оперативно" ратифікує українсько-британську рамкову угоду про кредитування на розвиток ВМС.

Про це повідомив в інтерв'ю телеканалу "Дом" Надзвичайний та Повноважний Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко, передає Укрінформ.

Він нагадав, що рамкова угода між Сполученим королівством Великої Британії і Північної Ірландії та урядом України щодо кредитної підтримки розвитку спроможностей ВМС ЗСУ на 1,7 млрд фунтів стерлінгів була підписана у Лондоні у листопаді 2021 року.

"Вона (угода - ред.) зараз буде проходити ратифікацію в парламенті. Я сподіваюся, що наші колеги з українського парламенту оперативно це зроблять. Нам треба рухатися швидше", — зазначив дипломат.

Він зауважив, що на першому етапі в Україну доставлять два протимінні кораблі.

"На першому етапі це буде два протимінні кораблі, які вже готові, які зараз проходять дооблаштування на підрозділах компанії Babcock. Днями я зустрічався з керівництвом цієї компанії. Ми підтвердили готовність до переходу на наступний етап — технічні, будівельні роботи на місцях, де буде розташовано два порти: один — у Чорному, один — в Азовському морі. Далі — постачання озброєння для цих кораблів і будівництво нових кораблів. Частина буде побудована у Великій Британії, а частину будуватимуть вже в Україні", — поінформував Пристайко.

За його словами, одержання цих ракет відкриє для України низку нових перспектив.

"По-перше, у нас взагалі не було можливості протистояти ракетним озброєнням кораблів. Ці протикорабельні ракети діють приблизно так само, як протитанкові ракети. Перевага цих ракет у тому, що вони працюють за принципом "вистрілив і забув". Тобто вона сама може відстежувати декілька мішеней. Вони будуть встановлені на моторні броньовані човни — це швидкісні катери, яким так званий москітний ефект дає змогу одночасно атакувати кілька мішеней", — уточнив дипломат.

Пристайко додав, що у разі атаки з боку моря ці ракети будуть задіяні насамперед.

"Ми сподіваємося, що ці можливості на першому етапі, коли у нас фактично зовсім немає військово-морського флоту (який росіяни забрали в Криму), будуть нашою першою відповіддю на можливу атаку з боку моря", — підсумував Пристайко.

Британсько-українська угода передбачає фінансування в розмірі 1,7 млрд фунтів для закупівлі та обслуговування двох протимінних кораблів, спільного виробництва восьми ракетних кораблів та фрегата. Також планується поставка і модернізація озброєння для наявних суден і консультаційно-технічна підтримка будівництва військово-морської інфраструктури.

Оценка материала:

5.00 / 2
Британія готова передати Україні два протимінні кораблі, коли Рада ратифікує угоду — Пристайко 5.00 5 2
Політика / Україна
23.01.2022 1600
Еще материалы раздела «Україна»