НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Бізнес
Економіка
23.01.2022 610

JP Morgan чекає нафту по $150 через Україну

Аналітики одного з найбільших банків світу JP Morgan вважають, що ціни на нафту можуть значно зрости через ситуацію навколо України, пише агентство Bloomberg. У компанії змоделювали ситуацію, коли вартість бареля нафти досягне 150 доларів за барель.

"Геополітична напруга між Росією та Україною, що існує останнім часом, збільшує ризик суттєвого зростання в цьому кварталі", - вважають аналітики.

Якщо ціна на нафту досягне зазначеної позначки, темпи зростання ВВП у світі в першій половині року можуть скоротитися до 0,9 відсотка (зараз очікується зростання на рівні 4,1 відсотка), попереджають економісти.

Інфляція за такого сценарію може зрости майже вдвічі - до 7,2 відсотка замість прогнозованих трьох відсотків. Це змусить центробанки країн світу ще більше посилювати валютну політику.

"Потрясіння на ринку нафти в минулому неодноразово викликали циклічний спад [в економіці]", - пояснили в JP Morgan.

Аналітики зазначили, що не врахували у своєму прогнозі вплив воєнного конфлікту між Україною та Росією, якщо він відбудеться, на фінансовий ринок, а також наслідки можливих американських санкцій проти Москви, які можуть бути запроваджені у разі її вторгнення.

18 січня вартість бареля нафти Brent вперше з жовтня 2014 року досягла 88 доларів. Bloomberg пов'язував подорожчання із посиленням геополітичної напруги на Близькому Сході, зокрема з недавньою атакою безпілотників єменських хуситів в Абу-Дабі.

Оценка материала:

5.00 / 1
JP Morgan чекає нафту по $150 через Україну 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
23.01.2022 610
Еще материалы раздела «Економіка»