<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
26.01.2022 633

Обгортка без цукерки: як недобросовісні забудовники "кидають" українців на житло

"Довгобуд", "самобуд" чи "заморожене будівництво" — варіантів втратити гроші та залишитися без житла чимало.

Незаконне будівництво в Україні — доволі поширена практика, яка зі збільшенням попиту людей на квартири щороку набирає обертів. Стосується це нерухомості, яку зведено або ще будують, але її спорудження пов'язане з недотриманням законодавства.

"Сьогодні", взявши за основу дослідження компанії Monitor.Estate, розповість вам, як не потрапити на будівельну аферу і швидко розпізнати проблемного забудовника.

Низька вартість новобудови

Перше, на що ви повинні звернути увагу, — цінова політика щодо квартир в тому чи іншому багатоповерховому будинку. Оглянувши середньостатистичні ціни на бажане житло, ви можете зрозуміти, чи не продається вона за заниженою вартістю.

Передовсім це вказує на те, що перед вами потенційний довгобуд.

Інвестора не допускають на будівництво

Забудовники, які працюють, дотримуючись усіх норм законодавства, не будуть забороняти інвесторам відвідувати будівельні майданчики або всяко обмежувати його відвідини.

Часті випадки, коли компанія прикривається нормами безпеки і не допускає вас до огляду.

План і обʼєкт різні

Йдеться про інформаційний стенд про будівництво, де зображують кінцевий вигляд будівлі, різноманітні характеристики та параметри, і з планом вони не збігаються.

Ймовірно, інвестори отримають не те житло, за яке віддали кошти. Адже, за спостереженнями юристів, мова про самочинне спорудження житлового комплексу. А квартири в багатоповерхівці будуть відрізнятися від заявлених вам параметрів.

Земля не для житла

Трапляється таке, що забудовник дозвіл має на будівництво, але от зводити обʼєкт нерухомості права не має, адже діятиме поза законом. Приміром, ця територія призначена для облаштування простору для громадських ініціатив або належить до культурних памʼяток.

Суперечки можуть так і не дійти кінця, тож невідомо, коли ви зможете повноцінно жити у придбаній квартирі.

Приховування інформації

Зауважимо, вам зобовʼязані надати повну інформацію про обʼєкт будівництва, умови його зведення, відомості щодо дозволу тощо. Якщо ж компанія відмовляється це робити, аргументуючи свою позицію різними малоймовірними причинами, то варто насторожитися.

Також не варто довіряти, коли обіцяють всі документи надати після підписання угоди й оплати частини внеску. Тут зазвичай йдеться про незаконне будівництво.

Згадане вище є рекомендаціями, на що звернути свою увагу насамперед, спонукає замислитися про законність будівництва та перевірку забудовника.

Як перевірити забудовника

Держава надала різноманіття онлайн-сервісів, що допоможуть перевірити компанію забудовника.

  1. Єдиний державний реєстр юридичних осіб допоможе дізнатися всю інформацію про компанію.
  2. Вебпортал Державної архітектурно-будівельної інспекції допоможе зʼясувати відомості про дозвільну і проєктну документацію.
  3. Держгеокадастр надасть інформацію, чи не є земельна ділянка комунальною власністю.
  4. Публічна кадастрова карта ще більше поінформує про земельну ділянку.
  5. Вебпортал Судової влади України допоможе виявити компанію забудовника у переліку банкрутів.

Іпотека під 5%

Державна програма "Українська мрія" буде запущена протягом січня – березня 2022 року. Вона передбачає іпотеку під 5% річних.

Продукт буде максимально простий та зрозумілий, а стати учасниками зможуть усі, хто отримує офіційні доходи.

"Є сім'я, яка заробляє 20-30 тис. грн сукупно. Наше завдання – дати цій сім'ї можливість отримати нову квартиру площею 60-70 кв. м за щомісячний платіж 10 тис. грн", – сказав заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Окрім цього, "Українська мрія" передбачає видання кредитів під 5% для іншого, наприклад для купівлі електромобіля, розповів Шурма.

Здогадно, 2022 року буде видано близько 30 тисяч іпотечних кредитів, а надалі цю кількість планують збільшити до 150 тисяч на рік. За словами представника ОП, бюджетні кошти використовуються лише для старту.

Оценка материала:

5.00 / 2
Обгортка без цукерки: як недобросовісні забудовники "кидають" українців на житло 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
26.01.2022 633
Еще материалы раздела «Нерухомість»