НОВИНИ ДНЯ: Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разувсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
25.01.2022 543

У «Головній темі» дали поради, як розпізнати фальшиві гроші

В Україні стає дедалі більше випадків, коли фейковими можуть виявитися не тільки купюри, а й обмінники валют. Шахраї освоїли нову схему: наймають приміщення, чіпляють вивіску і чекають клієнта з великою сумою, щоб обміняти банкноти на фальшивки. У програмі «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна з’ясували, як швидко і легко відрізнити справжні гривні, долари та євро від підробки.

896642_25.01.22

Сергій Науменко вже двадцять п’ять років допомагає виводити на чисту воду фальшивомонетників. Раніше працював у міліції, тепер - у київському інституті судових експертиз. На думку фахівця, більшість підроблених банкнот виявити зовсім не важко. В першу чергу, треба ретельно оглянути купюри.  

«Папір повинен мати такий специфічний хруст. Також, папір має водяні знаки, які перевіряються на просвіт. Якщо купюра має захисну стрічку з рухомим елементом, то можна перевірити ефект руху зображення», – розповів Сергій Науменко.

За словами судового експерта, стануть у пригоді і елементарні пристрої. Навіть звичайне люстерко. Деякі написи на купюрах зроблені особливою фарбою, що змінює колір у відображенні. Для цього потрібно впіймати певний кут. І, наприклад, ми бачимо, золотавий колір, а в дзеркалі – бачимо зеленкуватий колір.

Допоможе виявити підробку і звичайна лупа чи китайський мікроскоп для смартфона. З ними можна розпізнати дрібні написи, які не побачити на око.

«У нас є зірочка. А якщо ми подивимося за допомогою цього приладу, то там з’являється мікротекст», – пояснив Сергій Науменко.

А з ультрафіолетовим ліхтариком, можна перевірити на банкноті деталі, котрі непомітні в звичайному світлі. Наприклад, захисну стрічку на купюрі п’ятсот гривень.

Дивіться програму «Головна тема. Перезавантаження» у суботу о 20:00 на каналі «Україна»!

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Головній темі» дали поради, як розпізнати фальшиві гроші 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
25.01.2022 543
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»