НОВИНИ ДНЯ: В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експертвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.01.2022 699

Україна опустилася в рейтингу сприйняття корупції

Україна за минулий рік отримала 32 бали із 100 можливих в Індексі сприйняття корупції і посіла 122 місце із 180 країн, тоді як за даними 2020 року Україна посідала 117 місце, набравши 33 бали.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Transparency International Ukraine, передає Укрінформ.

«32 бали зі 100 можливих отримала Україна в Індексі сприйняття корупції (CPI) за 2021 рік. Наш показник знизився на один бал, і тепер Україна у CPI посідає 122 місце зі 180 країн. Поруч із Україною — африканська держава Есватіні (Свазіленд). На один бал нас випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни та Алжир — всі вони мають по 33 бали», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з-поміж сусідів Україна знову вище за Росію — сусідня країна-агресорка також втратила 1 пункт і тепер з 29-ма балами посідає 136 місце.

«Крім цього, знизилися бали Угорщини – 43 бали (-1 бал, 73 місце) та Білорусі. Остання цьогоріч втратила аж 6 балів і з 41 балом посідає 82 місце. Свої показники не змінила Польща і залишилася лідеркою серед наших сусідів — 56 балів і 42 місце. А от покращити за рік свої бали вдалося Словаччині, Румунії та Молдові», - уточнюється у повідомленні.

За даними TI Ukraine, до незмінних лідерів дослідження — Данії та Нової Зеландії — долучилася Фінляндія, і наразі із 88 балами ці три країни очолюють Індекс сприйняття корупції-2021.

У кінці списку залишаються Сомалі, Сирія та Південний Судан, йдеться у повідомленні.

Зі свого боку виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій Боровик пояснив, що це зниження у межах похибки свідчить про період застою.

Уточнюється, що на початку 2021 року ТІ-Україна надала три системні рекомендації для зниження рівня корупції в Україні, однак жодна з них не була виконана повністю, а дві були виконані частково.

TI-Ukraine також цьогоріч визначила 5 конкретних кроків, які допоможуть у боротьбі з корупцією в Україні.

Серед них — завершення конкурсу та обрання професійних, незалежних і доброчесних керівників органів антикорупційної екосистеми: Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Агентства з розшуку та менеджменту активів та Національного антикорупційного бюро України; ухвалення державної Антикорупційної стратегії та програми з її імплементації.

Також в організації наголошують на необхідності проведення в Україні реформи конституційного правосуддя з урахуванням висновків, наданих Венеційською комісією, та забезпечення прозорого обліку держвласності й продовження курсу на приватизацію, а також мінімізацію ризиків ухвалення законопроєктів, які виводять закупівлі з-під дії Закону України "Про публічні закупівлі".

"У разі невиконання цих кроків Україна ризикує втратити не лише позиції у рейтингу, але й довіру своїх громадян і міжнародних партнерів, українських та іноземних інвесторів. Це, своєю чергою, погіршить економічну ситуацію та послабить нас у протистоянні із зовнішнім ворогом — російським агресором", — уточнюється у повідомленні.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце у рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна опустилася в рейтингу сприйняття корупції 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
26.01.2022 699
Еще материалы раздела «Суспільство»