НОВИНИ ДНЯ: У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленськоговсі новини дня
Політика
Україна
27.01.2022 567

Кремль не піде на визнання ОРДЛО – експерт

Росія намагається чинити тиск на Україну за допомогою свого внутрішнього законодавства, але для офіційного Києва це може відкрити перспективи щодо залучення до нормандського формату США та Великої Британії.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив політолог Костянтин Матвієнко, передає Укрінформ.

Коментуючи внесення до Державної думи РФ представниками Компартії проєкту заяви про "визнання "ДНР" та "ЛНР", експерт зауважив: "Згідно з російською Конституцією, це одноосібне рішення президента. Жодного рішення Державної думи не потрібно. Проте вони виносять це не "Единой Россией" як керівною партією, а комуністами — щоби показати Україні, що вони готові фактично обвалити Мінський формат. Бо визнання "Л/ДНР" означає, що вони вже тоді не сторона конфлікту, як це записано в Мінських угодах, а просто окремі держави".

Проте, на думку політолога, Кремль на такий крок не піде.

"Росія на це не піде, Путін на це поки що не піде. Тоді він справді втрачає оцей дипломатичний важіль", — вважає експерт.

За його словами, у такий спосіб Росія намагається чинити тиск на Україну: "Вони нас таким чином намагаються налякати, що "от ви втратите території, ми їх визнаємо".

Проте за цих обставин, переконаний Матвієнко, для України виникає можливість долучити до нормандського формату США та Велику Британію.

"...Зеленський прямо пропонував, щоби США увійшли до нормандського формату. Штати на це не пішли, Британія на це теж не пішла. А от зараз виникає дуже слушний момент переглянути взагалі саму конфігурацію, долучити передусім США та Велику Британію, хоча я гадаю, що й інші країни Будапештського меморандуму також могли би долучитися до цього формату. І тоді у нас виникає можливість об'єднати проблему Криму та проблему "Л/ДНР" ... в одну: відновлення територіальної цілісності України", — підсумував Матвієнко.

Як повідомлялося, 19 січня депутати від Комуністичної партії внесли до Державної думи РФ проєкт звернення до президента РФ Володимира Путіна щодо необхідності визнання так званих "ЛНР та ДНР". Відповідний проєкт Держдума має розглянути в лютому.

Оценка материала:

5.00 / 1
Кремль не піде на визнання ОРДЛО – експерт 5.00 5 1
Політика / Україна
27.01.2022 567
Еще материалы раздела «Україна»