НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
28.01.2022 460

З квітня антибіотики в Україні продаватимуть лише за електроним рецептом

Починаючи з 1 квітня 2022 року в Україні антибіотики продаватимуть винятково за електронним рецептом.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

За його словами, призначити антибіотик зможе лише лікар. В електронному рецепті ліки призначатимуться за діючою речовиною із зазначенням її лікарської форми та дозування. Крім цього, лікар також зазначить у рецепті спосіб застосування та тривалість прийому.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з ним. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я. Така ж умова діє і для аптек та медичних закладів – необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я усім працівникам, які будуть залучені до призначення та продажу ліків за електронними рецептами.

Фахівці наголошують, що жорсткіший контроль за обігом антибіотиків важливий для подолання проблеми антибіотикорезистентності – стійкості бактерій до антибіотиків. Експерти ООН визначили цю проблему однією з глобальних загроз – на одному рівні зі змінами клімату. Фахівці застерігають: якщо не вжити запобіжних заходів, щорічна смертність через стійкі до ліків бактерії може сягнути 10 мільйонів людей до 2050 року.

Оценка материала:

5.00 / 1
З квітня антибіотики в Україні продаватимуть лише за електроним рецептом 5.00 5 1
Політика / Україна
28.01.2022 460
Еще материалы раздела «Україна»