НОВИНИ ДНЯ: Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпецівсі новини дня
Політика
Світ
30.01.2022 516

Інтерпол визнав, що РФ переслідує українського режисера Лавренчука за політичними мотивами

Інтерпол визнав, що Російська Федерація переслідує українського режисера Євгена Лавренчука за політичними мотивами.

Про це повідомила у Фейсбуці Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

За словами Денісової, Національна поліція України на її прохання звернулась до Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерполу, щодо з’ясування правомірності використання Росією інформаційної системи Інтерпол, внаслідок чого в Італії було затримано Лавренчука.

Відповідно до отриманої інформації від Нацполіції України, відомості щодо Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації, були видалені через їх невідповідність положенням статті 3 статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру, поінформувала Денісова.

Омбудсмен також повідомила, що 27 січня відбулось судове засідання в міському суді Неаполя, під час якого адвокати Лавренчука подали клопотання про скасування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і надання йому дозволу виїхати в Україну, адже через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає.

Однак, за даними Денісової, Неапольський міський суд у задоволенні вимог відмовив, пояснивши, що процес перевірки доводів РФ, яка надіслала матеріали щодо екстрадиції, вже розпочався в суді. Отже, на цій стадії неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду.

Суд надав термін у 30 днів, за який прокуратура Неаполя має вивчити матеріали, які надійшли з РФ, та поінформувати про своє бачення цього питання: чи існують підстави для видачі Лавренчука Росії. Після цього суд ухвалить відповідне рішення, зазначила Денісова.

Водночас вона висловила занепокоєння тим фактом, що Міністерство юстиції Італії та прокуратура Неаполя, знаючи про видалення Інтерполом Лавренчука з обліків як такого, що розшукується Російською Федерацією і яка вимагає його екстрадиції, офіційно не відреагували на цей факт і не вжили заходів щодо звільнення Лавренчука з в’язниці, де він безпідставно утримувався 35 днів і не дали йому безперешкодно виїхати в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня 2021 року українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, ректора «Першої української школи театру і кіно» Євгена Лавренчука затримали в Італії.

Його затримали у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. За їхньою заявою, Лавренчук, перебуваючи на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення.

20 січня режисера Лавренчука відпустили із СІЗО під домашній арешт.

Оценка материала:

5.00 / 1
Інтерпол визнав, що РФ переслідує українського режисера Лавренчука за політичними мотивами 5.00 5 1
Політика / Світ
30.01.2022 516
Еще материалы раздела «Світ»