<
НОВИНИ ДНЯ: Повернення біженців з-за кордону відкладається: оновлений прогноз до 2026 року  Нова військова допомога може послабити ворога і дати стратегічну ініціативу Україні, - Павлюк  Бойових вильотів на F-16 поки немає – все інше можливе: генерал заінтригував щодо постачання західних літаків  Як приготувати домашні хотдоги в духовці  У Генштабі повідомили, кому з чоловіків потрібно йти до ТЦК  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Експерт про удари СБУ по НПЗ РФ: "Путіна саджають на болісний шпагат"всі новини дня
Політика
Україна
05.02.2022 539

Лукашенко готовий до війни — Atlantic Council

Активну участь білоруського диктатора Олександра Лукашенка в облозі України президентом РФ Володимиром Путіним відкриває для Кремля можливість атакувати з півночі, сходу та півдня,

Про це пише старший науковий співробітник Євразійського центру Atlantic Council Браян Вітмор в колонці для «Нового времени».

Експерт називає зміну геополітичного статусу Білорусі за останні півтора роки однією з кардинальних змін розрахунку безпеки у Східній Європі з часу незаконної анексії Криму Росією у 2014 році та, можливо, з часу закінчення холодної війни.

«Олександр Лукашенко готовий до війни, принаймні так він каже. Виступаючи зі зверненням до нації 28 січня, яке тривало 3,5 години, білоруський автократ заявив: «Якщо проти нашої країни буде здійснено агресію, тут з’являться сотні тисяч російських військ, які з сотнями тисяч білорусів відстоюватимуть цю священну землю». У цей же час Білорусь наповнювалася російськими військами, і багато з них зайняли позиції вздовж 1000-кілометрового південного кордону з Україною», — пише Вітмор.

За словами співробітника Atlantic Council, до тісної співпраці з РФ диктатора Лукашенка привели загальнонаціональні протести, що спалахнули після фальсифікованих виборів 2020 року.

«Путін не допомагає утриматись при владі безкоштовно. В обмін на політичний порятунок Лукашенко Путін захотів перетворити Білорусь на російський військовий плацдарм. <...> З плацдармом у Білорусі Росія тепер може атакувати з кількох векторів, розосередити оборону України та легше оточити Київ», — поділився думкою експерт.

Також Вітмор послався на нещодавню статтю політолога Густава Гресселя та дипломата Павла Слюнькіна для Європейської Ради з міжнародних відносин, в якій йдеться, що «незалежно від того, чи вторгнеться Росія в Україну знову, територія Білорусі дедалі більше ставатиме джерелом військових загроз для всіх її західних сусідів, не лише для України».

Оценка материала:

5.00 / 1
Лукашенко готовий до війни — Atlantic Council 5.00 5 1
Політика / Україна
05.02.2022 539
Еще материалы раздела «Україна»