<
НОВИНИ ДНЯ: Норвегія виділить мільярди на протиповітряну оборону України, - прем'єр  Закон про мобілізацію: студенти проходитимуть обов'язкову базову військову підготовку – коли запрацює норма  Як приготувати паску в паперовій формі, чи потрібно змащувати форму маслом перед випіканням  Великодній календар: коли купувати вербу, пекти паску та зустрічати Радоницю  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Буданов пояснив, як змінилася армія РФ від початку повномасштабної війни  Меню на Великдень 2024: найкращі страви до святкового столувсі новини дня
Політика
Європа
08.02.2022 474

Макрон розкрив зміст переговорів із Путіним

Президент Франції Еммануель Макрон на прес-конференції з українським колегою Володимиром Зеленським у Києві у вівторок, 8 лютого, розповів про переговори із президентом Росії Володимиром Путіним.

Так, президенти Франції та РФ говорили про необхідність повернутися до систем гарантій безпеки в Європі.

"Я обговорював із Путіним мій намір відновити порядок на Європейському континенті. У контексті викликів безпеки нам потрібно повернутися до певних систем гарантій, щоб вони повернули нам цей порядок", - сказав Макрон.

За його словами, Путін запевняв, що РФ не є ініціатором ескалації на кордонах з Україною.

"Путін мене запевняв, що він не є ініціатором ескалації, що він лише реагує. Але при цьому ми бачимо бази російського контингенту в Білорусі, маневри, і все це він виправдовує ситуацією тиску і напруження", - сказав Макрон.

Він вважає, що наразі не потрібно применшувати напруженості обстановки, що склалася. Франція наполягає на напрацюванні нових форматів гарантій безпеки у регіоні.

"Мій намір, саме з цим я приїхав і до Москви, і до Києва - щоб відновити безпеково-оборонний порядок на Європейському континенті. У контексті викликів безпеки нам треба повернутися до певних систем гарантії, які забезпечили б усім нам цей порядок", - сказав Макрон.

Це питання він обговорював із Путіним та Зеленським, а також з європейськими та американськими партнерами.

"Найближчими днями, місяцями нам разом треба зробити все необхідне для того, щоб ми за допомогою нових механізмів гарантування безпеки змогли представити гарантії та отримати, так би мовити, як результат значну деескалацію та значне посилення безпеки", - зазначив Макрон.

Також він наголосив на певному прогресі на шляху до безпеки в регіоні за підсумками переговорів з Путіним та Зеленським.

"Ті дискусії, які я провів із президентом Путіним та президентом Зеленським сьогодні, ми змогли досягти певного прогресу, щоб просуватися в кроках прогресу до безпеки регіону, щоб ми не ангажувалися в якісь односторонні, односпрямовані формати, а щоб ми продумували такі формати, які б відповідали зменшенню ескалації. Ми маємо зараз працювати на те, щоб зближалися наші позиції", - сказав Макрон.

Крім того, президент Франції повідомив, що найближчими тижнями в рамках Тристоронньої контактної групи можуть бути внесені прояснення щодо комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, які сприятимуть їх виконанню.

"Тепер нам треба знову повернутися і внести певні прояснення, для того щоб: перше - знизити тиск, рівень ескалації, а по-друге (і це я дуже чітко однозначно сказав і президенту Путіну, і президенту Зеленському) нам треба, щоб суто на базі Мінських угод і з дотриманням всіх процедур (ми, звичайно, деталі не обговорювали сьогодні, всі деталі ми лише частково обговорювали з президентом Путіним, сьогодні ще обговорюватимемо), після обговорення цих питань на ТКГ, можливо, ми зможемо повернутися і сприяти тому, щоб ті документи, які були підписані у 2015 році, могли бути виконані, щоб прояснення були внесені найближчими тижнями, щоб вони могли зняти різночитання та головне - сприяли відновленню взаємної довіри, повернути атмосферу спокою та зняти ескалацію”, - сказав Макрон.

Він вкотре наголосив на безальтернативності Мінських угод.

"Можна сказати, Мінські угоди діють як інструмент захисту суверенітету та територіальної цілісності. І тому ми маємо далі просунутися, щоб повністю їх виконати", - додав Макрон.

За його словами, є різні дискусії щодо формату.

"Тут треба, дійсно, щоб усі сторони, всі учасники угод дотримувалися своїх зобов'язань. Франція та Німеччина готові ці зобов'язання підтвердити. Ми не заглиблюватимемося в деталі. Але треба, щоб дуже конкретно ми змогли знайти зрушення у дуже конкретних вимірах тих пунктів, які ще залишаються з обговорення та виконання", - розповів Макрон.

Цей процес має відбуватися незалежно від тиску, який чиниться на кордонах України. "А сьогодні є тиск, військовий тиск на кордонах, зокрема загроза нових військових маневрів, військова присутність Росії на кордонах України, яка триває. Цим Росія створює тиск на міжнародне співтовариство, і я ці питання вчора обговорював із президентом Путіним", - наголосив Макрон.

Оценка материала:

5.00 / 1
Макрон розкрив зміст переговорів із Путіним 5.00 5 1
Політика / Європа
08.02.2022 474
Еще материалы раздела «Європа»