<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.02.2022 553

Ляшко попереджає про штрафи в 65 тисяч керівників лікарень, які урізатимуть ставки

Керівнику медичного закладу, який незаконно переводить працівника на 0,5 ставки, загрожує штраф у 65 тисяч гривень.

Як передає Укрінформ, про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко написав у Фейсбуці після зустрічі з в.о. голови Державної служби України з питань праці Ігорем Дегнерою.

"Обговорили питання контрольних заходів щодо виплат заробітної плати медичним працівникам та незаконних переведень на 0,5 ставки зі збереженням навантаження на ставку. Якщо такий факт буде зафіксовано, то керівнику медзакладу загрожує штраф 65 000 гривень за кожного такого працівника", - зазначив Ляшко.

Ляшко порадив медикам у такій ситуації звернутися зі скаргою до регіонального управління Держпраці.

За його словами, законодавство передбачає, що Держпраці проводить інспекційні перевірки, якщо отримає звернення від працівника про порушення законодавства про працю. При цьому інспекторам заборонено розголошувати джерело скарги та повідомляти, що відвідування було у зв’язку з отриманням такої скарги.

"Домовились, що найближчим часом відпрацюємо на урядовій нараді доручення про здійснення перевірок у закладах первинної та екстреної медичної допомоги, оскільки вони вже повністю отримали свої виплати від НСЗУ", - зазначив Ляшко.

Держпраці буде залучене до перевірок тих медичних закладів, звідки надходить найбільше скарг щодо виплат заробітних плат (номер гарячої лінії МОЗ 0-800-60-20-21), а також тих, де офіційно зафіксована заборгованість.

"Додатково на зустрічі обговорили й запланували посилити співпрацю з визначення лабораторій, які проводять атестацію робочих місць за умовами праці та контролю їх діяльності. Крім того, підняли питання вдосконалення проведення медичних оглядів працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, та потенційну можливість цифровізації результатів атестації робочих місць та медичних оглядів", - додав Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ,12 січня 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про підвищення зарплати медпрацівникам.

Ця постанова поширюється на всі державні та комунальні заклади охорони здоров'я, а також установи та підприємства, які уклали договір з НСЗУ. Документ передбачає підвищення базового рівня заробітної плати для лікарів та медичних сестер. З 1 січня 2022 року зарплата лікаря має бути не менша за 20 тис. грн, для медичної сестри - 13,5 тис. грн, забезпечення такого рівня заробітної плати визначено в бюджеті на 2022 рік.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ляшко попереджає про штрафи в 65 тисяч керівників лікарень, які урізатимуть ставки 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
09.02.2022 553
Еще материалы раздела «Суспільство»