<
НОВИНИ ДНЯ: Смачне вівсяне печиво: класичний рецепт з вівсяних пластівців, без борошна, з бананом  Астрономи знайшли нову планету, яка нагадує Землю: що про неї відомо  Не лише ТЦК: де чоловіки можуть оновити свої військово-облікові дані  Наступ Росії на Харків: Путін зробив заяву  Маринади для шашлику: як швидко зробити м'ясо смачним та м'яким  Британська розвідка оцінила вплив перестановок у Кремлі на перебіг війни  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощіввсі новини дня
Політика
Європа
28.02.2022 1011

В ЄС озвучили процедуру ухвалення України

У Євросоюзі розпочнуть розгляд заявки України на членство після отримання запиту від президента Володимира Зеленського.

Про це повідомляє у понеділок, 28 лютого, Інтерфакс-Україна з посиланням на представника ЄС.

"Нам відомо про це. Учора я безпосередньо сім чи дев'ять разів говорив з міністром закордонних справ. Я розумію так, що заявка на її завершенні. Я очікую, що, швидше за все, ми її отримаємо найближчим часом, потім, і це цілком очевидно, почнеться процедура відповідно до договору – Рада розгляне заявку дуже швидко, щоб ухвалити рішення, або запросити термінову думку з боку Європейської Комісії. Тому цілком зрозуміло, якою є процедура. Отже, ми розраховуємо отримати заявку найближчим часом", - сказав він.

Представник ЄС уточнив процедуру в її класичній формі.

"Дозвольте мені почати з юридичного аспекту. Згідно з Договором, стаття 49 чітко дає основу щодо того, що будь-яка європейська країна, яка розділяє фундаментальні цінності та принципи Союзу, може подати запит на членство. Далі, якщо говорити про процедуру, то її також визначено у цій статті: "По-перше, кому заявка має бути надіслана? Згідно з Договором, заявка має бути надіслана Раді. Це означає президентство. Нині це Франція. Згодом Рада проінформує про заявку. Водночас ми маємо поінформувати Європейський парламент та національні парламенти", – розповів чиновник.

Далі, за його словами, Рада у загальних справах має ухвалити рішення, або направити запит щодо думки Єврокомісії щодо заявки.

"Якщо вони це зроблять, то потім Комісія, і зазвичай це продовжується - знову, я не хочу говорити про терміновість, це класична процедура - від 15 до 18 місяців, - надасть свою думку. Це може бути довше і може бути набагато швидше з огляду на політичну потребу. Я думаю, що одна з причин, чому це важливо для Зеленського, це те, що потенційно в обговоренні з Росією для знаходження виходу (з війни)/ЄС – це проект, що базується на основі миру та вирішення конфлікту шляхом діалогу", - наголосив чиновник.

Також він додав, що питання того, що відбувається в Україні, "постійно в думках наших лідерів".

"Президент Мішель, наприклад, їде сьогодні ввечері до Парижа, де буде вечеря з президентом Макроном, а також з канцлером Німеччини Шольцем. Пані фон дер Ляєн також там буде. Я впевнений, що це питання буде предметом обговорення. І, звичайно, 10 - 11 березня у нас буде неформальний саміт ЄС. Я можу уявити, що тема України обговорюватиметься", - додав він.

Оценка материала:

5.00 / 1
В ЄС озвучили процедуру ухвалення України 5.00 5 1
Політика / Європа
28.02.2022 1011
Еще материалы раздела «Європа»