<
НОВИНИ ДНЯ: Скільки хліба, цибулі потрібно на один кілограм фаршу  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  Мобілізація до 25 років: чи планують в Україні ще більше знизити вік мобілізованих  "Дружба" Китаю і Росії може сколихнути світ: Financial Times про наслідки їхнього економічного співробітництва  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  У рейтингу областей України щодо вартості оренди житла змінився лідер  Які мінімальні пенсії в Україні 2024 року: від чого залежить розмір, скільки отримують українцівсі новини дня
Політика
Світ
11.03.2022 981

Гуманітарна криза в Україні: забезпечення захисту мільйонів людей, які мають хронічні захворювання, і надання їм медичних послуг

Гуманітарна криза в Україні: забезпечення захисту мільйонів людей, які мають хронічні захворювання, і надання їм медичних послуг

Ali_11.03.22_1
  • Альянс НІЗ разом із Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) та іншими основними гуманітарними організаціями наполегливо закликають усі сторони захищати цивільне населення й дотримуватися Женевських конвенцій і Першого додаткового протоколу до них, які повністю застосовуються в період міжнародного збройного конфлікту в Україні.  

  • Основним пріоритетом гуманітарної допомоги має бути забезпечення здоров’я людей, які мають хронічні захворювання, і продовження надання їм основних медичних послуг, зокрема обладнання й ліків.

Середа, 9 березня 2022 р. (Женева, Швейцарія) – Близько 22% людей у всьому світі мають одне або кілька неінфекційних захворювань (НІЗ), як-от рак, діабет, серцево-судинні й хронічні респіраторні захворювання, а також психічні та неврологічні розлади.

Дев’ять мільйонів людей із 44-мільйонного населення України мають НІЗ, зокрема більше двох мільйонів людей хворіють на діабет. Крім цього, майже в третини населення спостерігається підвищений кров’яний тиск.

НІЗ є головною причиною передчасної смертності в Україні та становили 91% від 617 000 смертей за минулий рік. Сьогодні в Україні найвищий рівень смертності спостерігається від таких НІЗ, як серцево-судинні захворювання (63%) і рак (15%).

"Під час будь-якої гуманітарної кризи потрібно в першу чергу забезпечити основними ліками та медичними послугами тих, чиє життя залежить від них", – Кеті Дейн, генеральний директор Альянсу НІЗ.

 

Хронічні захворювання часто вимагають постійного медичного нагляду й лікування, щоб підтримувати здоров’я в задовільному стані та запобігти ускладненням. Окрім катастрофічних втрат у результаті конфлікту, життя та добробут набагато більшої кількості людей опиняться під загрозою, оскільки деякі основні медичні послуги, як-от перша медична допомога, амбулаторне й стаціонарне лікування, стали недоступними.

7 березня уряд України повідомив, що з 24 лютого було пошкоджено або повністю зруйновано 34 лікарні. Станом на 4 березня понад 300 медичних закладів, зокрема 159 лікарень, 153 центри первинної медичної допомоги та 4 лабораторії, опинилися в зоні конфлікту або на непідконтрольній Україні території. Ще 618 медичних закладів розташовані за 10 км від зон конфлікту.

"Ми закликаємо всіх учасників цього збройного конфлікту підтримати тих українців, які залишились у країні, а також тих, які виїхали за кордон, і забезпечити їм доступ до медичного обслуговування. Необхідно адаптувати допомогу до потреб цього населення, провівши відповідні оцінки та дотримуючись принаймні Мінімальних стандартів гуманітарного реагування", – Кеті Дейн.

 

Це реакція на гостру потребу допомоги Україні. Нижче наведені відповіді від партнерів і членів Альянсу НІЗ:

  • Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) тісно співпрацює з її представництвами в Україні, щоб швидко реагувати у випадку надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, а також мінімізувати перебої в наданні критично важливих медичних послуг і лікування. Співпраця ВООЗ із її регіональним бюро та Міністерством охорони здоров’я України полягає в оцінці потреб людей, які мають НІЗ, в інсуліні й інших ліках, здійсненні прямих екстрених поставок і пожертвувань. Згідно з першим Аналізом ВООЗ стану державного сектора охорони здоров'я України (WHO Ukraine Public Health Situation Analysis, PHSA), проведеним у березні 2022 року, НІЗ є одними з ключових ризиків для здоров’я. До пріоритетних завдань ВООЗ у цій надзвичайній ситуації належать: лікування травмованих пацієнтів, боротьба зі спалахами інфекційних захворювань, забезпечення людей, які мають НІЗ, основними медичними послугами й ліками, інфраструктурна підтримка лікарень для гарантування їх функціонування, безпеки й доступності. За оцінками ВООЗ, на це може знадобитися 57,5 млн. дол США.  
  • Міжнародна федерація діабету (International Diabetes Federation, IDF) пильно слідкує за ситуацією, щоб забезпечити 2,3 млн українців, які хворіють на діабет, невідкладною допомогою. Федерація також закликає всіх свої членів приєднатися до мережі Connect Solidarity, щоб підтримати біженців з України, які хворіють на діабет, по всій Європі. ВООЗ разом із її регіональним бюро та Міністерством охорони здоров’я України оцінює потребу в інсуліні й інших ліках у 24 областях, щоб здійснювати прямі екстрені поставки та пожертвування.  
  • Організація Direct Relief, що є партнером Альянсу НІЗ, мобілізує свої ресурси на забезпечення медичних потреб у країні в міру їх надходження. За останні шість місяців організація Direct Relief надіслала в Україну медичну допомогу на суму 26 млн дол. США. Минулого тижня прибула партія для української громадської організації, яка обслуговує лікарні, амбулаторії та медичні центри, на суму 5,4 млн дол. США. 
  • Міжнародний союз боротьби з раком (Union for International Cancer Control, UICC) заснував Фонд солідарності, щоб посприяти виділенню фінансування в регіон для забезпечення потреб онкологічних організацій, що намагаються допомогти пацієнтам, які постраждали від конфлікту. У зонах конфлікту більшість людей з онкологічними захворюваннями не в змозі отримати належну медичну допомогу, оскільки в деякі регіони потрапити неможливо, лікарні пошкоджено або повністю зруйновано, а медичні працівники виїхали або ж їх поранено чи вбито. Медичні заклади сусідніх країн можуть бути переповнені біженцями. ВООЗ разом із City Cancer Challenge (C/CAN) швидко оцінює різні методи лікування в онкологічних центрах.
  • Всесвітня федерація серця (World Heart Federation, WHF) надзвичайно стурбована поточною ситуацією в Україні та закликає до негайного припинення конфлікту, його швидкого й мирного врегулювання задля уникнення подальших людських втрат і колапсу системи охорони здоров’я країни. Вона виступає за безпеку постачальників медичних послуг, які турбуються про хворих і рятують життя на лінії фронту.

КІНЕЦЬ 

Контакти для отримання додаткової інформації: 

Майкл Кесслер

Альянс НІЗ, відділ зв’язків із засобами масової інформації

Моб.: +34 655 792 699

Ел. пошта: michael.kessler@intoon-media.com

Twitter: @mickessler

Про Альянс НІЗ  

Альянс НІЗ – це зареєстрована громадська організація зі штаб-квартирою в Женеві (Швейцарія), метою якої є підтримка світу, вільного від страждань, інвалідності та смертності, спричинених неінфекційними захворюваннями (НІЗ). Він був заснований у 2009 році й об’єднує понад 300 членів більше ніж 80 країн у єдиний рух глобального громадянського суспільства, який поважають і якому довіряють. Діяльність альянсу охоплює різні загальні фактори ризику, як-от шкідливе харчування, надмірне вживання алкоголю, паління, забруднення повітря, малорухливий спосіб життя, а також системні рішення для таких хронічних НІЗ, як рак, серцево-судинні й хронічні респіраторні захворювання, діабет, психічні та неврологічні розлади. www.ncdalliance.org 

Оценка материала:

5.00 / 1
Гуманітарна криза в Україні: забезпечення захисту мільйонів людей, які мають хронічні захворювання, і надання їм медичних послуг 5.00 5 1
Політика / Світ
11.03.2022 981
Еще материалы раздела «Світ»