<
НОВИНИ ДНЯ: Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа датавсі новини дня
Політика
Світ
02.04.2022 463

ЄС закликав Китай не допомагати росії обходити санкції – фон дер Ляєн

Китай як постійний член Ради безпеки ООН має особливу відповідальність за збереження світового порядку, тому ЄС закликав офіційний Пекін не втручатися у санкційний режим та не допомагати росіянам обходити обмеження, застосовані щодо рф за війну в Україні.

630_360_1586695467-556_02.04.22

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками віртуального саміту ЄС-Китай заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Наш саміт відбувся на фоні російської війни, яка все ще продовжується в Україні, і це було дуже добрим, що ми мали відвертий та відкритий обмін думками з лідером Сі (Сі Цзіньпіном) і прем’єр-міністром Лі (Лі Кецяном). Було очевидним, що це не лише визначний момент для нашого континенту, але також визначний момент для наших відносин з рештою світу… У цьому контексті Китай як постійний член Ради безпеки ООН має окрему відповідальність», - сказала президент Єврокомісії.

Вона нагадала, що війна в Україні, яка призвела до страждань цивільного населення, до обстрілів та бомбардувань суцільних міст, до появи мільйонів біженців, - все це є штучно створеним гуманітарним лихом. Європейський Союз продовжує підтримувати Україну, яка постала перед агресією, що не має жодного виправдання та є грубим порушенням міжнародних норм та правил, у першу чергу – Хартії ООН. Переважна більшість країн ООН були єдиними у засудженні російської агресії проти України та висловили повагу до суверенітету та територіальної цілісності України.

«Разом із нашим міжнародними партнерами, ми (ЄС) ухвалили масштабні та ефективні санкції, до яких приєдналися понад 40 держав. Ми дуже чітко заявили, що Китай має якщо не підтримувати, то принаймні не втручатися у наші санкції. Жоден європейський громадянин не зрозуміє будь-якої підтримки росії через війну. Більше того, це може призвести до масштабних репутаційних втрат Китаю тут, у Європі», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що саме репутаційні ризики примусили провідні міжнародні компанії залишити росію. За подіями, що розгортаються, дуже уважно спостерігає бізнес-спільнота, як і за ставленням до неї окремих країн. Це прямо пов’язано із питаннями довіри, надійності, а також рішень щодо вкладення довгострокових інвестицій .

«Дозвольте мені нагадати, що кожного дня обсяг торгівлі між Китаєм та Європейським Союзом становить більш як 2 мільярди євро у товарах та послугах. Для порівняння - торгівля між Китаєм і Росією становить 300 з чимось мільйонів євро на день. Тож продовження війни (росії проти України – ред.) та шкода, яку вона наносить світовій економіці, не відповідає нічиїм інтересам, у тому числі – інтересам Китаю», - підкреслила президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, сьогодні, 1 квітня, у Брюсселі в режимі телеконференції відбувся 23-й саміт ЄС-Китай. Однією з головних тем цієї зустрічі стала ситуація, що склалася у світі внаслідок неспровокованої агресії росії проти України.

Зокрема, європейська сторона закликала Китай уникати надання росії додаткових засобів для продовження агресивної війни проти України.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЄС закликав Китай не допомагати росії обходити санкції – фон дер Ляєн 5.00 5 1
Політика / Світ
02.04.2022 463
Еще материалы раздела «Світ»