НОВИНИ ДНЯ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Українівсі новини дня
Політика
Україна
05.04.2022 1670

Про санкції, національний егоїзм і уроки історії

Володимир Фесенко, політолог: Написав текст, в якому порівняв ООН з Лігою націй. І згадав в цьому контексті одну повчальну історію. Ця історія про те, як політика національного егоїзму, відсторонення від війни і покарання агресора може повернутися бумерангом проти країни, яка застосовує таку політику.

В 1931-32 рр. Японія почала проти Китаю війну, яку б ми зараз назвали гібридною. Зокрема на території Маньчжурії була створена маріонеткова квазі-держава під назвою «Маньчжоу-Го». Щось на кшталт так званих ДНР і ЛНР. Бачите, як історія може повторюватись, а досвід одного агресора використовуватись іншим.

Врешті решт Китай звернувся до Ліги націй за допомогою, стверджуючи, що вторгнення японців не мало законних підстав. Після довгої подорожі представники Ліги Націй ознайомились з китайськими твердженнями, в той час як японці стверджували, що вони діяли задля підтримання миру в регіоні. Знайома риторика? Але Японію все ж таки засудили. Японці грюкнули дверима і вийшли зі складу Ліги націй.

Згідно зі статутом Ліга Націй повинна була вжити економічних санкцій щодо Японії або, зібравши війська, оголосити війну проти неї. Проте, внаслідок дій Конгресу США, що проголосував проти санкцій Ліги, економічні санкції були неефективними. В США тоді панувала ідеологія ізоляціонізму. Вважалося, що війни на інших континентах не мають відношення до інтересів США, і Сполучені Штати не мають втручатися в конфлікти в інших частинах світу, крім Америки. Американці тоді думали, що на чужих війнах краще заробляти.

Але що сталося за декілька років? 7 грудня 1941 р. Японія напала на США. Ось так бумеранг повернувся. За економічний і політичний егоїзм довелося заплатити трагічну і велику ціну.

Американці після цього зробили належні висновки. Як зробили їх і британці після помилкових спроб «умиротворення» Гітлера. А от деякі інші країни сьогодні, здається, готові і далі наступати на «граблі» політики національного егоїзму в своїх стосунках з країною-агресором.

Це давня і напівзабута історія, але вона може бути повчальною для деяких країн, які зараз тримають «нейтралітет» щодо жахливої війни Росії проти України, і намагаються заробляти на цій війні. Бумеранг може повернутися…

Автор: Володимир Фесенко, політолог

Оценка материала:

4.67 / 3
Про санкції, національний егоїзм і уроки історії 4.67 5 3
Політика / Україна
05.04.2022 1670
Еще материалы раздела «Україна»